Jevgenij Malkin. Foto: Lehtikuva/Scanpix/Claudio Bresciani

Laget är en utmaning …för de ryska stjärnorna

Hockeydivorna har landat i Helsingfors. Det sista ryska träningspasset inför semifinalen mot Finland är slappt och de allmänna spelreglerna i arenan gäller inte för den stjärnspäckade truppen.

Vi väntar, väntar och så väntar vi lite till. Ryssland har just avslutat sitt första och sista träningspass i Hartwallarenan inför semifinalen mot Finland. Halvtimmen handlade mera om att känna på isen och se arenan än att få upp pulsen. All form av intensitet lyser med sin frånvaro när de röd-, gul- och blåklädda ryska spelarna surfar omkring framför journalister och fotografer.

När ett VM-lag avslutat en träning eller har spelat en match i pågående turnering ska det egentligen vara omöjligt att inte passera området där medierna håller till. Om spelarna sedan väljer att stanna eller gå förbi är deras eget val. Men de ryska stjärnorna med Jevgenij Malkin i spetsen hittade ett sätt att kringgå standardrutten. En timme efter att spelarna lämnat isen dyker sedan Alexandr Ovetjkin upp i Washington Capitals röda t-tröja och slitna sandaler. De ryska journalisterna får svar på sina frågor under ett par minuter medan den engelskspråkiga delen reduceras till en och en halv fråga.

– Det spelar ingen roll vem som gör målen. Antingen är det jag eller så blir det någon annan, säger Ovetjkin på engelska medan lagets pressansvariga rycker i honom.

Nästan effektivast

Det ryska VM-laget är betydligt mera stjärnspäckat än dagens motståndare Finland, och det märks. En vecka in i gruppspelet fick Jevgenij Malkin och Pavel Datsjuk sällskap av Ovetjkin och Alexandr Semin. Den förstnämnde, Malkin, vann poängligan i NHL den här säsongen tack vare poängen 50+59=109.

– I semifinalen väntar finländarna – en svår motståndare som är regerande världsmästare och dessutom får spela på hemmaplan. Det är ett lag som håller en jämn nivå och vi vet vad som väntar, sade Malkin i en intervju efter kvartsfinalen i Stockholm.

I VM-turneringen har 25-åringen gjort 7+8 på åtta matcher, vilket gör honom till turneringens näst effektivaste spelare. Inför semifinalerna toppar norrmannen Patrick Thoresen statistiken.

Trubbel på resan

Medan Malkin är den hetaste spelaren i det ryska laget är det Ovetjkin som figurerat i rubrikerna längst. När han anslöt sig till truppen kom spekulationerna i gång direkt – kommer stjärnorna att kunna spela disciplinerat och för lagets bästa?

Tills vidare har samtliga lagmedlemmar hållit sig till den kollektiva planen.

– Vi är alla här för att vinna mästerskapet, hinner Ovetjkin svara på frågan om hur stjärnorna anpassat sig till truppen innan lagets pressansvarige går in och bryter.

En och en halv fråga får vara nog, nu ska laget fortsätta förberedelserna för semifinalen.

Som orsak till de få och korthuggna svaren hänvisar lagledningen till att man hade problem med bagaget på resan mellan Stockholm och Helsingfors. För lejonen gäller det att hoppas att divafasonerna sitter i på isen vid nedsläpp i dag – enskilda stjärnor är enklare att besegra än en samspelt ryskt lag.