Arenan exploderar – Finland klart för semifinal

VM-kvartsfinalen mellan USA och Finland blev en thriller från början till slut. Stor matchhjälte blev Jesse Joensuu som avgjorde med nio sekunder kvar. I lördagens semifinal väntar Ryssland.

Klockan 18.30 när kvartsfinalen mellan Finland och USA drog i gång var det svårt att tro att det hela skulle sluta med glädjeyra, en kokande arena och en landslagstränare som sällan sett lika glad ut som han gjorde tre perioder senare.

– Vi spelade så bra att jag skulle vara stolt också om vi hade förlorat, säger Jukka Jalonen efter matchenmot USA, som slutade 3–2 i finländsk favör.

Efter en match som bjöd på det mesta kan USA packa väskorna och resa hem medan Finlands turnering fortsätter med semifinal mot Ryssland på lördagen.

– Det har jag inte tänkt på alls ännu. Det gäller att anpassa vårt spel efter motståndaren men det får vänta tills i morgon, säger Jalonen.

Matchstarten var nervös för bägge lagen. USA dominerade de första tio minuterna medan Finland fick upp farten först strax innan pausvilan.

Framför allt kedjan Janne Pesonen-Jarkko Immonen-Mikael Granlund hade stora problem i försvaret och Petri Vehanen i målet fick jobba hårt redan från start. Immonens kedja fick på grund av sin svaga insats i defensiven inte spela alls under matchens avgörande skede, de sista tio minuterna.

– Jag börjar inte svamla om enskilda kedjor. Det är ert jobb. Alla gjorde ju sitt bästa och mera än det kan man inte begära, säger Jalonen och syftar på hopen av journalister runt honom.

Den första riktigt bra chansen, i slutet av första perioden, åstadkom Valtteri Filppula. Minuten senare var det Mikko Koivus tur att försöka, men utan resultat.

Inledningsvis verkade det som att också hemmapubliken var för nervös för att göra något stort väsen av sig. Också den saken skulle komma att förändras ju längre matchen led.

Händelsrik andra period

Den andra perioden inleddes i oerhört jämna tecken. Finland kom bättre in i matchen och det största utropstecknet var frånvaron av utvisningar. Domarna valde att inte blåsa i sina visselpipor trots flera gränsfall för bägge lagen, men linjen var konsekvent.

Matchens allra första utvisning togs först efter drygt 27 minuter. Då fick Finland chansen i powerplay genom Max Paciorettys utvisning – men utan resultat.

Resultat blev det däremot sex minuter senare. Efter en snygg passning av Antti Philström gjorde Jesse Joensuu 1–0. Jublet i arenan hann dock inte ens lägga sig innan USA kvitterade genom Kyle Palmieri. 1–1 bara 21 sekunder efter matchens öppningsmål.

Snabba ryck av USA

Den tredje perioden hann knappt börja innan USA:s Bobby Ryan lirkade in pucken bakom Petri Vehanen. USA ledde länge med 2–1 och tide höll på att rinna ut för de regerande mästarna och hemmanationen.

Med sju minuter kvar att spela steg ändå lejonens kapten Mikko Koivu fram och utjämnade till 2–2, assisterad av Valtteri Filppula och Jussi Jokinen.

– I den här gruppen, i Helsingfors, finns inte en enda spelare som är lika bra som Koivu, slår Jalonen fast.

Klockan tickade snabbare än någonsin för lejonen men med bara åtta sekunder kvar att spela såg Jesse Joensuu till att bli stor matchhjälte: 3–2 och en säkrad plats i lördagens semifinal där Ryssland står för motståndet. Klockslaget för matchen mellan Finland och Ryssland är 14.30.