Slovakien knep viktig seger över Frankrike. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Frankrike föll med flaggan i topp

Ännu med en halv period kvar av gruppspelet hade Frankrike en superskräll på gång. Men ända till kvartsfinal räckte det inte för VM:s största utropstecken.

Inför årets turnering hade Frankrike bara en enda gång lyckats vinna fler än två matcher i samma A-VM, 1995 då laget i ett mästerskap utan NHL-proffs gick ända till kvartsfinal. I Helsingfors i år föll i tur och ordning Kazakstan, Schweiz och Vitryssland, och också mot Slovakien hade Frankrike bud på en sensationell trepoängare.

Branko Radivojevics 5–4-mål mitt i den tredje perioden gav till slut slovakerna segern och Frankrike missade kvartsfinalen med knapp marginal.
– Det är en stor besvikelse att förlora, men vi gav 100 procent hela vägen. Vi måste vara nöjda med vårt VM, säger Elitserieprofilen Pierre-Edouard Bellemare genast efter den avslutande uddamålsförlusten.

När det gäller landslagets framtid har den franska forwarden en beundransvärt realistisk syn.
– Vi kan inte förvänta oss för mycket, vi måste kämpa för att stanna kvar i A-VM. Det är bara stort hjärta som gjort att vi tagit oss så här långt.

Också Slovakien visade rätt attityd i det underhållande målkalas som avslutade gruppspelet för deras del. Och om fransmännen var synbart besvikna var lättnaden påtaglig i det slovakiska lägret.
– Vi hade två mål inför turneringen. Att ta oss till kvartsfinal och att ta en OS-plats. Den här segern gör att vi lyckades med bägge, säger tvåmålsskytten Radivojevic nöjt.

Efter flera VM-floppar på raken, bland annat på hemmaplan i fjol, är Slovakien klart för kvartsfinal för första gången på fem år.
– Jag är glad att ishockey på nytt är sportgrenen nummer ett i Slovakien. Alla där hemma följer med oss igen, säger matchvinnaren.

Med huvudmålen nådda kan Slovakien bli en obehaglig kvartsfinalmotståndare. Ett lag i en helt ny situation, utan press och helt plötsligt med allt att vinna.
– Varje match har varit som en playoffmatch för oss hittills i VM. Och av någon anledning har det varit så att ju bättre motståndet är, desto bättre spelar vi. Vi blir farliga, säger Radivojevic.

 

 

Slovakien–Frankrike 5–4 (2–2, 1–1, 2–1)
Bästa betyget
Gör man sitt lags två sista mål i en nagelbitare som avgör hela nationens hockeyframtid förtjänar man högt betyg. Branko Radivojevic får en nia för sin tredje period.
 
VM-temperaturen
En av turneringens bästa matcher hade förtjänat en större publik än några tusen. Men de som var på plats trivdes och en del av publiken drog till och med i gång “Ranska”-körer i slutskedet.
 
Latläxan
Med Slovakien äntligen tillbaka bland de åtta bästa är det fel läge att klaga, men försvarsspelet måste bli väldigt mycket bättre för att det inte ska bli en klar förlust i kvarten.