Lägre biljettpriser under friidrotts-EM

Arrangörerna har sänkt priset på en del av de billigare biljetterna till friidrotts-EM i Helsingfors i sommar.

Mästerskapet avgörs kort före OS i London och arrangörskommitténs generalsekreterare Esa Honkalehto har reagerat på kritiken kring dyra biljetter under pågående ishockey-VM.

Mindre än hälften av biljetterna till EM har gått åt trots att de släpptes redan i höstas. Nästa vecka släpps ett antal riktigt billiga biljetter – 19 euro för en kvällssession med många finaler och ännu billigare för morgonsessioner som främst består av kval och försök.

– Även en arbetslös studerande kan ta plats på övre läktaren, säger Honkalehto.

Då friidrotts-EM ordnades i Barcelona kostade de billigaste biljetterna bara kring fem euro. Till EM i Helsingfors har det billigaste priset hittills varit 55 euro.

Ingen sen rabatt

Generalsekreterare Honkalehto hoppas på att de billigare biljetterna får fart på försäljningen. Då EM väl kör igång kommer det inte att bli några rabattkampanjer, som det nu blev i ishockey-VM. Till vissa av Finlands matcher kunde den som var sent ute köpa fyra priset till priset av en.

– Vi kan absolut inte börja erbjuda billigare biljetter till sektioner där folk redan köpt biljetter, säger Honkalehto.

Han erkänner att friidrottsfolket följt med vad som hänt under pågående hockey-VM. Ishockeyförbundets informationspolicy är något man inte vill ta efter.

– Vi försöker vara konsekventa i de meddelanden vi skickar ut, säger Honkalehto.

Han tror inte att närheten till OS i London blir något problem. Europas bästa friidrottare ska kunna locka mycket folk ändå.
–Det här är en unik chans att se friidrott på toppnivå i ett stort internationellt mästerskap i Finland, säger Honkalehto.

Han väntar sig att det blir finländsk majoritet på EM-läktarna. Bara 5–10 procent av åskådarna kommer enligt arrangörernas prognoser att vara utländska EM-turister.