Savage spräckte sin HJK-nolla

Att komma in i ett nytt lag är inte det lättaste. Fråga fast Demba Savage som under hela försäsongen inte gjorde ett enda mål för HJK. Men när Klubi spelade ut Jaro spräckte gambiern äntligen sin nolla.

 

HJK - Jaro  4–1 (3–1)
 
– Skönt. Nu kan jag sova gott, förklarar Demba Savage efter att med sitt öppningsmål för HJK i allra högsta grad ha bidragit till sitt lags 4–1-seger över Jaro.
 
– Jag har väntat på det här i många månader nu och tänkt på det hela tiden, erkänner han.
 
Yttern är nämligen inte van vid måltorka. I fjol gjorde Savage 15 mål på 29 matcher för Honka och var Esbolagets klart bästa spelare. Men efter vinterns flytt till HJK har det gått trögare. Inte en enda fullträff i den nya tröjan, trots ett tiotal framträdanden i träningsmatcher, ligacupen och ligan.
 
– Medspelarna har uppmuntrat mig. Och jag har vetat att jag förr eller senare kommer att göra mål. Nu när jag gjort det första ser jag fram emot fler.
 
Det förlösande målet för Savage löste definitivt också upp de inledande nervknutar som gästerna från Jakobstad förorsakade HJK.
Svagt markeringsspel ledde till att Jaro kunde ta en tidig ledning då Ilja Vaganov snyggt nickade in 0-1. Men det tog inte lång tid innan det var dags för nästa markeringsmiss. Den här gången var det Jaroförsvaret som sov då Mathias Lindström på hörna nickade in kvitteringen. Sedan gick Jaros målvakt Artur Kotenko bort sig vilket ledde till att Joel Pohjanpalo kunde spela fram Akseli Pelvas som satte 2–1.
Efter en vinglig inledning blev sedan Savages mål efter en knapp halvtimme avgörande. Framspelad av Joel Perovuo gjorde Savage resten mycket snyggt. Vände in framför mål, väntade och krutade resolut in 3–1.
 
I början på andra halvlek fastställde sedan Mikko Sumusalo slutsiffrorna. Savage och andra HJK-are kunde definitivt ha gjort fler mål, men hemmalaget nöjde sig med fyra. Och det gambiska nyförvärvet vill inte sätta upp någon målsättning vad det gäller mål den kommande säsongen.
 
– Jag vill inte ta någon press på mig, jag har haft en så jobbig vinter, säger Savage som fått försäsongen störd av ett klubbyte, landslagsuppdrag med Gambia och en fotskada.
 
– Fint att se att han är bra på gång nu. Han hade bra driv i kväll. Han är snabb, teknisk och bra i en-mot-en-lägen. Han är väldigt viktig för oss, sammanfattar HJK-tränaren Antti Muurinen.
 
I fjol var en förkrossande hemmastatistik grunden till HJK:s överlägsenhet. Det tog det ända till september innan Klubi tappade poäng på Sonerastadion och av 17 hemmamatcher vann laget 16 och spelade oavgjort i en. På basis av säsongstarten kan en liknande svit vara på gång i år. HJK:s spel är långt ifrån färdigt, men trots underläge i bägge matcherna har laget tagit klara segrar mot IFK Mariehamn och Jaro.
 
Nu kom segern lekande lätt, trots att Rasmus Schüller tvingades lämna sent återbud på grund av influensa medan superjunioren Joel Pohjanpalo tröttnade och blev mållös. Jaro hade ändå inget som helst att sätta emot guldfavoriten, trots en pigg start.
 
– HJK kom i gång efter vårt mål. Vi tappade spelet, tappade "rullet". Jag vet inte vad som hände, säger Jaros egen stortalang Simon Skrabb.
 
– Baklängesmålen kom för enkelt. Vi måste vara bättre defensivt och våga hålla i bollen, sammanfattar Skrabb.
 
Ett konstaterande som fler bortaspelare kommer att bjuda på efter besök till Helsingfors den här säsongen. Speciellt om Demba Savage nu kommit i gång på allvar.