Steget före. Katajas Jared Newson nätade 21 poäng innan domarna kastade ut honom. LEHTIKUVA.

Kataja mörbultade darrigt ToPo

Efter ett thrilleraktigt inledningsmöte hade ToPo alla förutsättningar att utmana Kataja på hemmaplan, men Katajas amerikanska artilleri sköt ner ToPos hopp.

 

ToPo - Kataja  57–92 (24–50)
 
Kataja leder med 2–0 i matcher.
 
Efter en svidande en poängs förlust i Joensuu på lördagen förväntade sig ToPo garanterat en bättre prestation än vad laget åstadkom i säsongens potentiellt sista hemmamatch.
 
Efter två och en halv minut var matchen mer eller mindre avgjord då grundserieettan Kataja krossade hemmalaget med hela 13–0. ToPo litade för mycket på sitt starkaste vapen – distansskotten, som laget på lördagen sänkte med 37 % (11 av 30) precision – men då träffsäkerheten var ett minne blott och försvaret läckte, hade Kataja inga problem att ta en tidig, avgörande ledning i matchen.
 
– Det är inte mycket man kan säga. Vi var alltför mjuka både i försvaret och anfallet, säger ToPos Carl Lindbom åt Urho TV.
 
Som mest var Katajas ledning 32 poäng under den första matchhalvan.
 
– Det handlade om bra försvar i början av matchen. Vi vet att ToPo är ett lag med bra kondition och vi ville utmana dem i deras eget speltempo, säger Katajas B.A. Walker.
 
Ilskna amerikaner utvisades
 
Då samma takter fortsatte efter pausen var det bara en tidsfråga när ToPos frustration dyker upp. Matchen fick en grinig vändning då ToPos point guard Chase Griffin mer eller mindre avsiktligt slog till Katajas Petri Virtanen i ansiktet.
När Katajas spelare med Jared Newson i spets steg fram för att försvara sin lagkamrat var kalabaliken klar. Både Griffin och Newson blev utvisade efter incidenten.
 
Förutom Griffins och Newsons utvisningar delade domartrion ut ett osportsligt foul åt bägge lagen.
Då ToPo aldrig fick i gång en ordentlig slutspurt tog Kataja en överlägsen seger och har chansen att avancera till final i morgon på hemmaplan.