Oavgjort för Mariehamn i hemmapremiären

IFK Mariehamn spelade 1–1 i hemmapremiären mot KuPS i en ganska seg och tråkig ligamatch. – Vi fick ingen struktur i vårt anfallsspel. Det gick helt enkelt för långsamt, konstaterade IFK-tränaren Pekka Lyyski efter matchen.

Matchtempot i första halvlek kändes segt. Kanske beroende på att matchen spelades på naturgräs. Allt gick lite långsammare än väntat. Trots det lyckades lagen skapa en del målchanser, bland annat genom hemmalagets Amos Ekalie och gästernas ryske U21-landslagsman Vjatjeslav Zahovaiko.

Efter knappt en kvart slarvade IFK:s mittfältsmotor Mika Niskala med bollen på egen planhalva, KuPS ställde om snabbt, spelade bort mittbacken Jani Lyyski och kunde göra 1–0 genom Zahovaiko, som sköt med högern under IFK-keepern Simon Nurme. Kändes som att Nurme borde ha tagit skottet.

Fem minuter efter KuPS ledningsmål kvitterade IFK genom Petteri Forsell, som med en vänsterkanon ställde KuPS-målvakten Mika Hilander. KuPS mittback och kapten Pyry Kärkkäinen får ta det målet på sitt konto efter passningsmissen nere vid egna kortlinjen rakt i gapet på Mathias Wiklöf som skarvade bollen till målskytten Forsell. Hemmalaget hade en bra period efter målet och fram till pausvilan.

IFK Mariehamns berömda aggressivitet och press på bollhållaren saknades i första halvlek och KuPS fick ganska enkelt söka fyrtornen Miikka Ilo och Zahovaiko.

I andra halvlek flyttade Mariehamn upp positionerna och gästerna hade svårt att få igång något eget spel i motvinden. Tyvärr höll IFK i taktpinnen endast en kvart, därefter sjönk hemmalaget tillbaka och KuPS fick mer att säga till om, men de riktigt heta målchanserna saknades.

Efter att KuPS-målskytt Zahovaiko ådragit sig sin andra varning kunde Mariehamn lyfta upp spelet under matchens sista tio minuter. Kristian Kojola hade en jättechans att säkra hemmasegern med en nick, men den nickades bort på mållinjen.

– Jag saknade verkligen skadade Aleksei Kangaskolkka i den här matchen och speciellt när vi fick spela med en man mer på plan, erkände IFK-lotsen Lyyski.

Hemmapremiären för Mariehamn går inte till historien som en av de bättre, snarare tvärtom. Kryss får nog trots allt ses som ett rättvist resultat.

– Vi fick två nyckelspelare, Ilja Venäläinen och Miikka Ilo, skadade tidigt i matchen och en man utvisad, så jag får vara nöjd med en poäng, sa KuPS-tränaren Esa Pekonen på klingande svenska på presskonferensen.

IFK Mariehamn–KuPS 1–1 (1–1)

+ KuPS-anfallaren Vjatjeslav Zahovaiko blir en ligaattraktion med sitt mångsidiga anfallsspel. Trots att KuPS målskytt blev utvisad efter två varningar var Zahovaiko tillsammans med IFK:s Mathias Wiklöf bäst på plan.

? IFK:s snabba passningsspel från premiären var som bortblåst i hemmapremiären. Stundtals var det gåfotboll.

! IFK gick miste om en solklar straff när KuPS-målvakten Mika Hilander plockade ner bollen och samtidigt avsiktligt satte en armbåge i ansiktet på IFK:s Marcus Olofsson. Domaren Vesa Hätilä löpte fram till målvakten och gav tillsägelse – i stället för att peka på straffpunkten och ge målvakten rött kort.