EM blev en kort historia för Ville Lång. Foto: STR / LEHTIKUVA / Mikko Stig

Europas bästa för …bra för Lång

Danmarks rutinerade Peter Gade gav inte Ville Lång några chanser i EM …i Karlskrona. Världsfyran besegrade Finlands etta i andra omgången med klara siffror, 21–17, 21–12.

KARLSKRONA

Ville Lång var steget efter hela matchen. Peter Gades maskerade slag slickade ofta linjen eller nätkanten och var rena giftet för Lång. Det är sällan man ser finländaren så svarslös på plan.
Gade ledde hela tiden. I första set hade han både 11–4 och 16–6 innan Lång kom med i spelet. Som bäst steg Lång till 14–17 men föll ändå med 17–21. Siffrorna kan låta jämna men ett faktum är att fyra poängs skillnad är rätt mycket med dagens poängräkningssystem.

Andra set fortsatte i samma takt. Gade höll ett högt tempo och tvingade Lång att göra misstag. Snabbt var dansken uppe i 6–1-ledning. Och snart stod det 11–7 och 16–9 och 19–10. Matchuret visade på 35 minuter när Gade punkterade matchen genom att vinna andra set med 21–12.

Femfaldige EM-guldmedaljören Gade, som aldrig förlorat en match i EM-sammanhang, rörde sig graciöst som en gasell trots att han redan hunnit uppnå en ålder av 35 år, och trots en vristskada som stört hans spel under vårvintern.

– Spelet var okej. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig eftersom jag haft en skada i min högra vrist. Men det var en bra start på turneringen, säger Gade.

– Ville är en svår motståndare med bra försvar. Jag försökte hålla tempot så högt som möjligt. Spela raka, snabba bollar och sedan överraska med skurna slag i kors. Mesta möjliga fart, variation och tålamod.

Och det var just de skurna dropparna som bar bästa frukten. Lång var gång på gång efter i dem varpå hans lyft blev korta och dansken kom åt att avgöra.

– Jag gjorde alldeles för mycket fel och mina lyft var hela tiden för korta. Visst, hans slag är maskerade men jag borde nog ha klarat dem bättre.

Det var andra gången Lång och Gade möttes och utgången har varit densamma bägge gångerna.

– Det var ändå bättre än senast. Men det stör mig eftersom jag är i bättre skick nu. Jag borde ha kunnat utmana honom men inte med sådana här slag.

För Långs del innebar förlusten respass ur turneringen. Till hans försvar kan sägas att han verkligen inte hade tur i lottningen. Alla, precis alla andra spelare, hade varit lättare motståndare. Gade däremot fortsätter jakten på ett sjätte EM-guld.

Tror du på ett sjätte EM-guld?

– Min form är ett frågetecken. Jag tar det resultat jag får härifrån men förstås vill jag vinna. Jag tror att någon av oss fyra danskar vinner EM-guld men det finns andra bra spelare också, man måste ha respekt för alla. OS i London är ändå huvudmålet. Efter OS blir det ännu några tävlingar men i december avslutar jag min karriär. Kroppen är gammal och sliten och jag har dragits med skador, säger Gade som gör sitt fjärde OS i juli–augusti-skiftet.

Och varför är just lilla Danmark så bra på badminton?

– Vi har en fin tradition inom grenen och bra tränare som vet hur man ska träna och leva för att bli bra spelare, säger Peter Gade, en av den danska badmintonskolans genom tiderna bästa produkter.