Hovinen spikade igen i Lahtis

Fördel Pelicans i kampen om ligaguldet. Lahtislaget är ett steg närmare sitt första ligaguld någonsin.

Pelicans - JYP 2–0 (1–0, 1–0, 0–0).

Pelicans leder med 1–0 i matcher.

Några missar av JYP-försvaret var allt som Pelicans behövde. Sedan spikade Lahtiskeepern Niko Hovinen igen, fast JYP-stjärnorna hade otaliga kalaschanser att reducera och kvittera under slutminuterna.

– Det var lite svettigt, säger Hovinen till Nelonen Pro.

– Vi kämpade bra där på slutet.

JYP fick en hyfsad inledning på matchen, men det var Pelicans som tog ledningen efter bara sex minuter. FM-ligans mesta spelare genom tiderna Jan Latvala sköt och Arttu Luttinen styrde in 1-0 till den enhetligt turkosklädda hemmapublikens förtjusning.
Efter det tog hemmalaget över matchen. JYP såg inte alls ut att vara förberett på Pelicans forechecking, utan gjorde misstag och slarvade bort pucken i egen zon. JYP försökte kännspakt spela upp pucken med långsamma anfall, men hade otroligt svårt att bygga sitt spel.

Kalle Koskinen tvingades ta en utvisning för att förhindra Marko Pöyhönen från att göra mål, efter att Tommi Paakkolanvaara snott pucken. Redan då var Ryan Lasch nära att göra 2-0.
Radek Smolenak fick ett ypperligt målläge efter att JYP-försvaret yrat framför det egna målet. Det var bara Ossi Louhivaaras väl tajmade försvarsspel som förhindrade ett säkert mål.

JYP inledde den andra perioden starkt och aggressivt och Jyrki Louhivaara hade chansen att kvittera, men Niko Hovinen stoppade honom. När gästernas anstormning inte gav utdelning tog Pelicans igen över.

Sedan skänkte JYP-backen Kalle Koskinen pucken till Marko Pöyhönen som tackade, bockade och nätade med ett backhandsskott mellan Riku Helenius benskydd. Koskinen försökte passa till backparet Yohann Auvitu, men misslyckades på något vis totalt med sin passning.
I den tredje perioden koncentrerade sig Pelicans på att försvara sin ledning. Men i spel fyra mot fyra fick Radek Smolenak tidernas chans att punktera matchen, när han kom ensam igenom tack vare Jan Latvalas fenomenala passning. Smolenak – som slösade bort flera fina målchanser under kvällen – lyckades dock inte överlista Riku Helenius.

Under de sista minuterna anföll JYP frenetiskt och radade upp målchanser. Bland annat Eric Perrin och Petr Hubacek hade jättelägen att reducera när Pelicans fick en utvisning på grund av för många utespelare, men Niko Hovinen storspelade.

– Vi gav dem lite för många chanser, säger Pelicanscoachen Kai Suikkanen till Nelonen Pro.

– Men på det hela taget hade vi bra kontroll över spelet.

Med 1.53 kvar att spela fick JYP å sin sida en utvisning för för många spelare på isen, men JYP-coachen Jyrki Aho bytte Helenius mot en femte utespelare och gästerna var ytterst nära en reducering. Pelicans spelade dock smart och höll ut.

– Vi var inget vidare i den första perioden, men vi bättrade på under matchens gång. Det här var första finalmatchen, på tisdag möts vi igen, säger JYP-coachen Jyrki Aho.