SPV - finsk mästare årsmodell 2011–12.

SPV bröt SSV:s tyranni

Det blev inget sjätte raka mästerskap för SSV. SPV stod för en bättre insats i den femte och avgörande innebandyfinalen och fick därmed revansch från fjolårets bittra förlust.

 

Jublet visste inga gränser när gårdagens femte och avgörande ligafinal mellan SPV och SSV avgjordes i går. Hemmalaget tog hem segern med 4-2 (1-1, 1-1, 2-0) och närmare tretusen Seinäjokibor ställde sig upp och ropade ut sin glädje när klubben tog sitt första ligaguld någonsin.
 
– Helt underbart. Fantastiskt. Det här är helt otroligt, säger SPV:s tränare Tommy Koponen som var mycket tagen över att hans adepter äntligen lyckades bryta SSV:s fem år långa segersvit.
 
En annan som var lika glad i hemmalägret var matchens lirare Sami Koski. Han spelade fram till tre av målen och noterades också för segermålet 3-2 när drygt nio minuter återstod. Hans fullträff var välförtjänt med tanke på att SPV var betydligt aktivare i den sista perioden.
 
– Vi vågade spela mera vågat och det avgjorde. Redan efter den första matchen i serien beslöt vi oss för att vi måste börja spela och jag tycker vi har förbättrat för varje match, säger Koski.
 
Hurdan är känslan?
 
– Det här är helt otroligt. Vi har drömt om det här länge och äntligen lyckades vi vinna.
 
Spänningen var olidlig i slutet av matchen och SSV gjorde allt för att komma tillbaka. Hemmalaget sjönk långt ner i banan men tack vare en storspelande Jarno Ihme i målet höll SPV tätt.
Och matchen punkterades definitivt med mindre än två minuter kvar när Janne Hulmi fastställde slutresultatet. Efter det hade gästerna inga möjligheter att resa sig.
 
– Det är småsaker som avgör en final och i dag hade SPV marginalerna på sin sida. Men vi kom inte upp till vår vanliga nivå efter att de satte 3-2 och slutresultatet var väl i slutändan rättvist, konstaterar SSV:s bästa poängplockare Harri Forsten besviket.
 
Han fick medhåll av sin tränare Mika Ahonen.
 
– Vi ställdes mot ett mycket bra lag och i dag räckte det inte. Vi ville så klart ta vårt sjätte raka mästerskap, men vi tog inte vara på våra chanser medan de gjorde det. SPV förtjänade segern, säger han.
 
SPV spelade kontrollerat genom hela matchen och strävade efter att bygga upp anfall genom att hålla bollen behärskat inom laget. Motståndarna från Helsingfors satsade däremot på kontringar och lyckades bäst inledningsvis. 
Drömstarten var ett faktum efter spelade 7.05 när gästernas Mikael Järvi överlistade SPV:s målvakt för första gången. 
Men baklängesmålet rubbade inte hemmalaget som höll fast vid sitt fina spel och en stund senare var det kvitterat när Koski hittade Tatu Väänänen som bara behövde skjuta in bollen. 
 
Inte heller en dålig start på mittperioden för SPV när motståndarna satte 1-2 efter endast tolv sekunder bidrog till att självförtroendet började svikta. Seinäjokilaget fortsatte i samma stil och byggde varsamt upp sitt offensiva spel. 
SPV tog över allt mer och efter 29.54 var det kvitterat igen när Tuukka Kiviranta satte 2-2 i numerärt överläge.
Enligt hemmalagets tränare Koponen var ligaguldet mycket viktigt.
 
– Det är viktigt för hela regionen som brinner för innebandy. Och vi har inga planer på att sluta här utan resan mot nya framgångar fortsätter. En stor del av laget spelar även nästa säsong i SPV och tanken är att vi ska utvecklas vidare och vinna igen, säger han.