Foto: AFP/Lehtikuva/Peter Parks

Rosberg äntligen etta i tidskvalet

På det 111:e försöket gick det äntligen vägen för Nico Rosberg. Mercedes finsk-tyska formel-1-förare Rosberg tog karriärens första pole position i Kinas GP i Shanghai i dag. Rosberg, 26, har kört i bilsportens kungsklass sedan 2006.

–Det är fantastiskt, strålande, det här är en speciell känsla för hela stallet, sade Rosberg.

Nico Rosberg, son till världsmästaren 1982 Keijo Rosberg, var överlägsen. McLarens Lewis Hamilton körde en halv sekund långsammare.

Rosberg visste att han lyckats för han körde in i depån och steg ur bilen medan de andra fortfarande försökte klara bättre varvtider.

Hamilton straffades med en fem placeringar sämre startposition redan före tävlingen eftersom växellådan byttes ut i förtid. Det innebär att han startar från sjunde plats.

Rosbergs stallkompis Michael Schumacher var trea och startar från andra rutan eftersom Hamilton puttades ner till sjua. Veteranen Schumacher hörde sig för mitt under tidskvalet hur fort Rosberg kört. När han fick höra tiden sade han "inte illa". Under presskonferensen sade han att Rosbergs varvtid var enastående.

–Visst var det en liten överraskning men det finns ingen orsak för mig att vara besviken. Tvärtom är jag glad för Nicos skull, sade 43-åringen Schumacher med 68 pole positioner på kontot.

Mercedes har senast startat från första och andra platsen till ett GP-lopp 1955.

Räikkönen inte helt nöjd

Lotus Kimi Räikkönen var femte snabbast och startar från ruta fyra. Från samma rad startar även Saubers Kamui Kobayashi.

–Sauber-bilarna har varit snabba under början av säsongen och det kan väl hända att det här är deras bästa säsong. Men McLaren-kärrorna kommer säkert igen i tävlingen för de har varit snabba hela säsongen, säger Räikkönen.

Räikkönen var både nöjd och missnöjd.

–Å ena sidan var det bra, det gick ju inte dåligt men å andra sidan var skillnaden till dem framför oss så stor att det var en liten besvikelse. I genomsnitt var vi lite starkare i den senaste tävlingen men startpositionen är helt okej, säger Räikkönen.

Den stora skillnaden förklarar Räikkönen med att de andra stallen utvecklats mer än Lotus.

–Idag gick det inte att köra fortare än jag körde.

Hur det går på söndagen är det svårt för Räikkönen att sia om.

–Vanligen har vår bil varit bättre i tävlingen än i kvalet och om vädret vore varmare skulle det passa oss bättre.

Heikki Kovalainens tidskval gick som väntat och han var 19:e snabbast. Kovalainen berättade att han i sista kurvan gjorde några misstag som kan ha kostat honom ett par tiondelar. Han var 1,5 sekund från att ta sig till den andra kvalsessionen.