Bronsmatch nästa för Jokerit. Foto: Janne Nousiainen / Lehtikuva

Jokerit föll med flaggan i topp

Nära, men ändå så långt borta. Så kan man beskriva finalplatsen för Jokerit. Efter en tredje förlängningsförlust får laget nu koncentrera sig på att hitta motivation till bronsmatchen.

JYP–Jokerit
3–2 (2–1, 0–1, 0–0, 1–0)
JYP till final med 4–1 i matcher.

Det var med tunga steg Jokeritspelarna lämnade isen efter att laget åkt på en tredje förlängningsförlust i hallen i Jyväskylä. Blickarna var tomma, kommentarerna korta och fåordiga och stämningen minst sagt dämpad.

Tio minuter senare klev några spelare ut från omklädningsrummet för att försöka förklara varför laget tvingas spela bronsmatch i stället för att vara med och kämpa om guldet.

– Det känns egentligen ganska märkligt just nu. Hela laget kände att vi hade bra koll på spelet fem mot fem. Jag vet inte om någon kan svara på frågan varför just nu. De vände de jämna matcherna åt sig. Så är det bara, säger lagkaptenen Ossi Väänänen.

Han var nöjd med hur laget spelade. Han var också nöjd med hur laget såg ut på bänken och utanför planen. Därför hade han lite svårt att förhålla sig till det faktum att laget förlorade semifinalserien med 1–4.

– Kanske vi borde ha varit effektivare då vi fick lägen. Vi borde helt enkelt ha gjort fler mål. Men då de försvarar så bra och vi också försvarar bra blir det inte så många mål. Matchbilden var ju väntad. Svårt att säga vad som avgjorde, försöker han förklara.

Han hade svårt att förklara vad som gick snett och varför det gick snett.

– Vi gav bort lite för lätta mål i början av matchserien. Men den enda stunden vi egentligen spelade dåligt var den första perioden av den första matchen. Annars fungerade vårt spel bra. Men i så här tuffa och jämna matcher räcker det med några misstag så bli uppförsbacken för brant, säger Väänänen.

Jokerit var laddat efter att ha vunnit den förra hemmamatchen och kaptenen visste att alla var redo att göra allt för att ta en ny seger i går och blåsa nytt liv i finalhoppet.

– Vi visste att det var en stor match i dag. Vi kände oss bra och vi trodde på vårt spel. Vi visste att en seger här får JYP i gungning. Men läget är aldrig bra om man ger de tre första matcherna åt motståndarna, säger han.

– Det är klart att besvikelsen är enorm både för mig och där inne, säger han och pekar mot omklädningsrummet.

– Vi vet att vi hade potential och chansen att nå hur långt som helst med det här laget. Därför svider det här extra mycket just nu, säger han innan han med tunga steg går tillbaka till omklädningsrummet.

Några minuter senare kommer tränaren Erkka Westerlund ut ur omklädningsrummet och vandrar upp till följande våning för tränarnas presskonferens.

Westerlund sitter med sänkt huvud och med blicken i golvet och funderar innan han gör ett försök på att sammanfatta semifinalserien som avgjordes med minsta tänkbara marginal.

– JYP:s kombination av deras anfallsspel och försvarsspel plus den mentala styrka de visar upp betydde att de stod för en enorm arbetsmängd i hela matchserien. Rent taktiskt var vi klart före dem i ett par matcher men vi kom inte upp till samma nivå då vi talar om den mentala laddningen, säger han med en djup suck.

– Vi hade ett bra lag och jag är väldigt besviken att det slutar på det här sättet. Vi hade kunnat vara med och kämpat om mästerskapet med de här killarna, säger Jokerittränaren.

Också Westerlund var av den åsikten att uppförsbacken blev för brant då laget förlorade de tre första matcherna. Att spela med kniven på strupen och tvingas ta fyra segrar i följd är inte lätt – speciellt inte mot ett lag som JYP.

– Det är klart att vi borde ha kunnat ta en seger på de tre första matcherna. De har ett så starkt intränat kollektivt spel både offensivt och defensivt att det är svårt att sedan rubba dem.

Fotnot: På grund av tekniska problem i Hbl:s tryckeri i går kväll kom inte matchreferatet från JyP-Jokerit med i torsdagens papperstidning. Hbl beklagar djupt missödet.