Boxplay det ovanliga finalreceptet

Två dundertabbar på silverfat. Det blev JYP:s lycka och Jokerits dystra facit i den andra semifinalmatchen då Jyväskylälaget tog ett stort kliv mot final.

Att det är misstagen som avgör i de jämnaste av matcher har sällan varit lika sant som i den andra semifinalmatchen mellan Jokerit och JYP.
Under sextio minuter i Hartwallarenan var det svårt att tro att det var två noggranna och målsnåla lag som gjorde upp. Värst sett ur Jokerits synvinkel var att Jyväskylälaget för andra matchen på raken gjorde mål i boxplay.

– Det går bara inte. Det är två mål för mycket, säger Jokerits krutdurk Jarkko Ruutu.

Efter att Jokerit serverat ett JYP i numerärt underläge pucken och bjudit på mål i den andra perioden väcktes revanschlusten hos hemmalaget och Ilari Filppula utjämnade till 1–1.

Sedan var det dags för kvällens största tabbe. Jokeritbacken Ross Lupaschuk, som gav ett osäkert intryck i den första semifinalstarten i onsdags, serverade Filip Riska och Tuomas Pihlman framför Kilpeläinens mål.
Med facit på hand blev det målet som avgjorde matchen till JYP:s favör med siffrorna 3–2.

– Alltså. Ja. Ross är inte skadad, kommenterar Jokerittränaren Erkka Westerlund motvilligt det faktum att Lupaschuk inte spelade alls i den tredje perioden.

Själv valde backen, som såg nervös ut redan i den första semifinalmatchen, att inte kommentera kvällen.

– Jag funderar på vilken uppställning vi fortsätter med. Jag vill sova på saken innan jag bestämmer mig, säger Westerlund.
Westerlund, Ruutu och lagkaptenen Ossi Väänänen listar de individuella misstagen och ineffektiviteten i powerplay som de avgörande faktorerna.

Hur såg man då på saken i Jyväskylälägret, i vilket semifinalserien har fått en drömstart?

– Alla lag har sitt eget sätt att spela och framför allt sitt sätt att anpassa sig efter motståndaren, säger JYP-tränaren Jyrki Aho och myser.

Aho har all orsak att se nöjd ut. Mästarlaget årgång 2009 har utnyttjat sina styrkor optimalt och framför allt facit i powerplay och boxplay är suveränt.

– I dag var en sån dag att vi vann genom hård kamp, centimeter för centimeter, säger Aho.

Självförtroende mellan stolparna

En av de utvisningar som JYP utnyttjade genom slutspelsheta Jani Tuppurainen var den Ruutu tog i tredje perioden.
Arenan var långt ifrån så välfylld som matchen hade förtjänat men när Ruutu med kvarten kvar drog på sig en utvisning buade hemmapubliken ut domarna.
Utvisningsexperten har hållit sig i skinnet under slutspelet, och ingenting annat än blåmärkena på händerna och ett par illröda hack på kinderna skvallrar just nu om anfallarens temperament.

– Det dömdes som en utvisning. Det är det enda som räknas, är Ruutus svar på frågan om vad han ansåg om domslutet.

Med storspelande Riku Helenius i målet tog det disciplinerade JYP steg nummer två mot den efterlängtade finalen. Två dagar och två matcher efter semifinalstarten väntar Jyväskylälaget på morgondagens match och på att serien mot Jokerit ska gå mot sin kulmen.
Om Helsingforslaget ska resa sig krävs dels att anfallet kommer åt att rubba Helenius självförtroende, dels att de egna misstagen elimineras.

– Äh, de har ju inte fått mycket till stånd i spel fem mot fem. Om vi gör färre misstag vinner vi, säger Ruutu.

Jokerit–JYP  2–3 (0–0, 1–2, 1–1)

JYP leder semifinalserien med 2–0.

+ Riku Helenius i JYP-målet har en utmärkt slutspelsvår på gång och har redan efter två matcher fått Jokeritanfallet att se rött.

? Teemu Pulkkinen har inte spelat en enda slutspelsmatch och förklaringarna till hans frånvaro varierar. Frågan är om Pulkkinen får chansen då Helsingforslaget i morgon strävar efter att bryta förlustsviten.

! JYP har gjort mål i numerärt underläge i bägge semifinalmatcherna mot Jokerit.