Ilves spelar fortsättningsvis FM-ligahockey nästa höst, medan Sport får starta jakten på ligakvalet i Mestis. Foto: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva.

Ligan förblev en dröm – också i år

Seger i Mestis följt av ett hyfsat men inte tillräckligt bra ligakval. Den visan kan Sport allt för väl vid det här laget.

 

Det blir inga förändringar på FM-ligakartan. Inte den här våren heller. Och den stora förloraren heter än en gång Vasa Sport, medan ligajumbon Ilves kan andas ut. 4–0 i Tammerfors avslutade kvalserien med Ilves som obestridbar segrare.
Medan Vasalaget förberedde sig för hemfärd och sommarlov bestämde sig Sporttränaren Pasi Räsänen för att tala ut.
 
– Man kan ju hoppas på att ligan i något skede vaknar upp till verkligheten och inser att det här kvalsystemet inte fungerar och inte över huvud taget är rättvist mot Mestislagen, säger Räsänen sammanbitet.
 
Räsänen gör en blixtsnabb analys av kvalserien, det var snabbheten i målskyttet och agerandet framför buren som var den största skillnaden, men återkommer på nytt till kvalsystemet.
 
– Fyra ligalag och två Mestislag kunde kvala om fyra ligaplatser, svarar han Räsänen på frågan om hur ett fungerande system då kunde se ut.
 
Allt gick åt skogen
 
Medan Vasafansen ännu hyllar Sport efter avslutat kval och säsongens sista match, är det ett kaos av känslor och stämningar som myllrar i kulisserna. Och skillnaden mellan Mestis och ligan är tydligare än någonsin. Efter kvalet är det nämligen i det segrande ligalaget som besvikelsen är störst.
 
– Allt gick så åt skogen som det bara kunde. Det finns inte en enda person i ledningen som får godkänt eller som inte behöver se sig själv i spegeln, säger Seppo Hiitelä, sportchef i Ilves och från och med mitten av säsongen också tränare.
 
När Hiitelä tog över tränaransvaret var det för att han inte såg någon annan utväg. En förändring måste fås till stånd, och att byta in sig själv som tränare var enligt honom det bästa alternativet.
Vad Hiitelä lovar i det här skedet är att nästa säsong blir annorlunda.
 
– Det enda som är säkert att är att Ilves nästa höst kommer att vara starkare fysiskt och psykiskt och framför allt klart för säsongstart, säger Hiitelä.
 
Avslutning i moll
 
I andra ändan av Hakametsähallen kan Sport summera sin säsong: Mestisguld, och sedan förlust i kampen om ligaavancemang. På basis av stämningen efter den avslutande drabbningen var det trots allt det förstnämnda som var det viktigaste i Vasa.
 
– Fram till dess att vi tog guld hade vi inte i laget pratat eller ens tänkt på ligan. Det gjorde vi under veckan före kvalet, säger Sports anfallare Erik Riska, och konstaterar i samma andetag att han tyckte att Sport hade alla skäl att få fira guldet innan man tog itu med kvalserien.
 
Tror du att resultatet i kvalet hade blivit annorlunda om avancemang hade varit målet från första början?
 
– Nej, jag tror att det bara hade gjort att insatsen i Mestis hade blivit sämre, säger Riska.
 
Att avsluta säsongen i moll är så klart ingenting som höjer humöret i Sportlägret.
 
– Det känns tomt att avsluta en i övrigt segerrik säsong med förlust. I den andra, tredje och fjärde matchen var vi med, men i den sista var Ilves det bättre laget.