Semifinal nästa för Pelicans. Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Semifinal en milstolpe för Pelicans

Det behövdes en storspelande back, närmare bestämt Jan Latvala, för att Pelicans skulle lyckas. För första gången genom tiderna är Lahtislaget klart för semifinal.

I grundserien noterades backen Jan Latvala för sju mål på 60 matcher. När det drog ihop sig till slutspel stod Latvala först för ett hattrick i den femte matchen mot Kärpät, och sedan satte han tonen också i den avgörande kvartsfinalmatchen.

Matchuret i den sjunde matchen mellan Pelicans och Kärpät visade på 13.58 när Latvala förde upp hemmalaget i ledning. En ledning som med facit på hand skulle leda till att Kai Suikkanen och hans Pelicans skriver ett stycke hockeyhistoria. Semifinalplatsen är nämligen Pelicans första genom tiderna. Den bästa placeringen innan den här säsongen är en femteplats säsongen 2001–2001.

– Det faktum att vi vände ett 1–3-underläge i matcher till avancemang skvallrar om vilket tufft gäng vi har, säger Pelicanstränaren Suikkanen.

Efter Latvalas öppningsmål var 2–0 betydligt närmare än en Kärpätreducering. Latvala hade själv en chans att hitta rätt i powerplay i början av den andra perioden, men i stället blev det Vili Sopanen som fick hemmapubliken att jubla genom sitt mål halvvägs in i matchen.

Hovinens form avgörande

Efter grundserien listades Pelicans som en av guldfavoriterna, men efter det åkte Lahtislaget på ett stort bakslag. Målvakten Niko Hovinen var skadad och tvingades stå över två matcher – möten som förhandsfavoriten förlorade.
– Det här är ändå bara ett första steg på vägen. Nu blir motståndet hårdare, säger Hovinen.

Hovinen har också en bra förklaring till varför det blev just Pelicans som avancerar till semifinal.
– Vi försvarade bra under de mest kritiska ögonblicken. Och vi gav aldrig upp, säger Hovinen till FNB.

den allra sista perioden mellan kvartsfinalmotståndarna var det allt eller inget som gällde för Kärpät i tvåmålsunderläge. I stället blev det Pelicans synligaste kedja med Justin Hodgman som center som avgjorde.
Hodgman assisterade till Radek Smolaneks 3–0 i den sista perioden och Kärpäts slutspurt kom igång någon minut för sent. Gästerna hann med två mål, men den sista reduceringen uteblev. Badbollarna regnade över ett moloket Kärpät och över Pelicans som kan ha fått den extra kick man kommer att behöva mot succélaget Blues.

Pelicans–Kärpät
3–2 (1–0, 1–0, 1–2)
Pelicans till semifinal med 4–3 i matcher.
Plus: Bredden. Justin Hodgman var synligast men i den sista matchen stod tre olika spelare för målskyttet.
Frågetecken: Serien mot Kärpät visade hur viktig målvakten Niko Hovinen är för Pelicans. Klarar han en semifinalserie utan att skadan gör sig påmind?
Utropstecken: Semifinalplatsen är Pelicans första genom tiderna. Som bäst har Lahtislaget slutat femte.