Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Bara ett mirakel kan rädda HIFK

Redan på onsdag kan HIFK:s säsong vara över. Efter att laget för tredje gången förlorat mot Jokerit finns det absolut inget som talar för att de regerande mästarna skulle vända och vinna matchserien.

Det är sällan man ser Ville Peltonen så sammanbiten och kortfattad som då han med svart blick klev ut ur HIFK:s omklädningsrum efter att laget åkt på en tredje förlust mot Jokerit.

– Inget har ändrats. Vi jagar fortfarande vår första seger.

Besvikelsen och ilskan lyser igenom då lagkaptenen ska svara på frågorna varför hans lag förlorade igen.

– Nu krävs det en hel del hårt arbete för att vi ska klara av att leva i stunden och hålla koncentrationen. Det arbetet ska vi nu göra och vi ska göra det bra, slår han fast.

– Det kan börja med att vi vinner en närkamp i anfallszonen. Sedan vinner vi en till och så vidare.

Ett par meter från Peltonen står en besviken Toni Söderholm och funderar på varför han igen får förklara en förlust i stället för att berätta om en seger.

– Deras målvakt var bra och våra skott var dåliga.

– Vi har tillräckligt med chanser för att göra mål och vinna den här matchen.

Samtidigt berömmer han Jokerits starka kollektiva spel som helt och hållet satt stopp för HIFK i matchserien. Då IFK skulle jaga kvittering i gårdagens match hade laget enorma problem att komma till bra lägen och de målchanser man fick förstörde Eero Kilpeläinen.

Med 0–3 i matcher ser fortsättningen rätt hopplös ut för de regerande mästarna.

– Jag vet att det här låter som en gammal klyscha men vi måste minnas att det enda vi kan påverka är hur vi själva går in i nästa match. Vi måste vara väl förberedda och vi måste vara redo för spel, säger Söderholm.

– Vi ska försöka få en likadan start som i dag och sedan måste vi bli bättre i powerplay. Vi måste hitta någon ny taktik. Nu hade vi ett bra läge på slutet då de fick utvisning men lyckades inte göra mål, säger han.

Inledningen av matchen kunde knappast ha varit bättre av HIFK. Laget lånade knappt pucken åt Jokerit under matchens första 20 minuter, Ilari Melart sköt matchens första mål innan Jokerit ens kommit i ett enda ordentligt anfall och allt såg ut att stämma för hemmalaget.

– Sedan ger vi bort två enkla mål och efter det får vi problem med deras starka försvarsspel, säger tränaren Petri Matikainen.

Jokerit hade en och en halv målchans i första perioden och nätade två gånger – båda efter horribla HIFK-missar. Från de bakslagen återhämtade sig IFK aldrig. Lagets spel hittade inte tillbaka till samma nivå som före baklängesmålen och spurten kom av sig i slutet av matchen.

Inför fortsättningen efterlyser Söderholm kyla i laget och han säger att spelarna inte får tänka för mycket på det svåra läget.

– Vi måste kunna slappna av då läget är tajt. Det borde vi kunna göra bättre på planen då vi jagar kvittering på slutet. Vi gjorde många bra saker i dag, säger han.

– Vi lyckas skapa tillräckligt bra lägen men vi måste få bättre skott. Då går de i mål.

KalPa har också chans att avgöra sin matchserie på onsdag efter 5-0-segern över Blues. KalPa leder med 3-0 i matcher. Det gör också JYP som slog Ässät med 4-3. Kärpät leder serien över Pelicans med 2-1 efter att ha vunnit i Lahtis med 4-1.

HIFK–Jokerit    1–3 (1–2, 0–0, 0–1)

Jokerit leder med 3–0 i matcher.

+ Josef Boumedienne. Jokerits svenska backförstärkning har varit fantastisk i slutspelet. Han är otroligt stark framåt och spelar starkt bakåt och han har inte alltid en helt tacksam uppgift då han måste jobba för två då Ross Lupaschuk har svårt att hänga med.

? Vad gjorde HIFK mellan grundseriens slut och slutspelets början? Under viloveckan tappade laget sitt spel totalt. Mot Jokerit har det inte funnits en röd tråd i anfallsspelet.

! Inget lag i FM-ligan har någonsin klarat av att hämta in 0–3-underläge i matcher. Jokerit kan med andra ord börja förbereda sig för semifinalerna. Det finns inte något som talar för att HIFK skulle vända den här matchserien.