Söderholm ser laget växa som i fjol

Toni Söderholm ser många likheter mellan fjolårets guldlag och vårens HIFK. Inför kvällens första kvartsfinal mot Jokerit efterlyser han nervkontroll, ödmjukhet och full fokus.

– Det blir säkert en serie med heta känslor. Det tror jag. Men vi ska minnas att det spelades bra hockey i fjol och de heta momenten kom från själva spelet, de var inte lösryckta händelser. Jag tror att det blir på samma sätt nu. Ingen har råd att sitta i utvisningsbåset, säger Toni Söderholm efter att ha klivit av isen.

I kväll är det dags för en kvartsfinalrepris då Söderholms HIFK ställs mot Jokerit. Och Söderholm tänker njuta av derbyserien.

– Man ska vara avslappnad och njuta av att spela de här matcherna. För att kunna göra det måste man förbereda sig väl och ha en bild av hur allt kommer att vara och vad som kan hända.

Jag vet att vårt lag är i skick och i bra form. Nu gäller det för oss att bara släppa loss, säger han.

Motgångar och ny spelstil

HIFK:s säsong har varit minst sagt tudelad. Laget inledde katastrofalt och låg på tiondeplats i tabellen under hösten innan lagets spel började gå mot det bättre.

– Början på säsongen var riktigt tung då vår spelidentitet fattades. Det fanns ingen röd tråd i vårt spel. Det finns en enkel orsak till det och den stavas tränarbyte, säger Söderholm.

– Men vi borde också ha varit smartare och tagit det lugnare med våra egna krav på spelet i höstas. Det viktiga är att vi lärde oss av våra misstag.

Kring Karjala tournament i november började HIFK:s spel sakta falla på plats. Man kunde se att det var samma lag som spelade kväll efter kväll och frustrationen avtog samtidigt bland spelarna.

En av orsakerna till att spelet började fungera bättre och att laget inledde sin klättring i tabellen var att man gjorde en del förändringar i spelstilen. I stället för att satsa på ett långsammare spel med mycket puckkontroll gick man in för en enklare spelstil.

– Vi började spela med snabbare spelvändningar och snabbare forechecking. Man kan säga att vi gick tillbaka till den gamla IFK-hockeyn. Det har gett resultat då spelarna kommit bättre in i spelet.

”Bra med sjukdom och skador”

Söderholm tror att laget vuxit en hel del under säsongen men säger att det egentligen är omöjligt att veta hur mycket innan slutspelet är i gång. Han vågar ändå dra vissa paralleller med fjolårets lag.

– Vi har gått framåt och utvecklats hela tiden. Det är viktigt. Då vi hade killar borta har andra spelare stigit fram och tagit ansvar.

Han ser det enbart som en positiv sak att flera av lagets stjärnor, bland dem Mikael Granlund, Janne Pesonen och Petteri Wirtanen, var sjuka och skadade och missade flera matcher.

– Det var en väldigt positiv sak för oss. Med viktiga spelare borta så växer laget. Alla har tagit för sig och det är viktigt inför slutspelet.

– I höst litade vi väldigt mycket på Granlund och att han skulle avgöra matcher. När han var borta länge klev nya spelare fram, säger Söderholm.

Fartfyllt spel ska ge seger

Men nu är alla motgångar, sjukdomsfall och skador bakom laget och alla spelare är i skick inför kvartsfinalerna. Och Söderholm säger att laget har en fungerande spelstil som man ska köra med också i slutspelet.

– Vi ska inte ändra på någonting. Vi ska vara ödmjuka, spela uppoffrande för varandra och försvara varandra vid behov.

Han är säker på att de slutsålda hallarna kommer att koka under derbyserien och att matcherna kommer att bli både underhållande och välspelade.

– Vi ska spela fartfylld och bra hockey för att vinna den här serien. Det här är den stunden på säsongen då man ska leva för stunden helt och hållet. Nu tänker vi bara på den första matchen och när den är över tänker vi bara på den andra matchen.

– Det är skönt att slutspelet är här. Det känns verkligen att det är på tiden att det börjar.