Atlas och HIFK bjöd på lördagsdrama i Myrbacka

Seriepoängen räckte för Atlas att säkra platsen som tabelltrea i grundserien.

Atlas–HIFK 25–25 (14–15)

Atlas och HIFK delade poängen i grundseriens näst sista match, där det spelades om grundseriens tredje plats. Priset lockade båda lagen, eftersom tabelltrean får hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Dessutom undviker Atlas nu den stenhårda mästarfavoriten HC West i eventuella semifinaler. 
 
– Det var en vinst för oss, fastän resultattavlan inte berättar så, menade Atlas-tränaren Jaakko Horelli.
 
Det var den tredje och sista mötet lagen emellan, båda hade vunnit tidigare på hemmaplan. På lördagen kunde matchen ha vänt åt vilkendera hållet som helst. HIFK:s vänsterhänta högerback Sten Toomla, kvitterade tjugofem sekunder  före slutsummern, med sin kvällens tionde personliga fullträff. 
 
– HIFK gav bra motstånd. Egentligen spelade de med våra vapen och styrkor. Vi snackade på förhand om att spela snabbt, men särskilt i första halvleken var det IFK som höll upp högre speltempo. Vi blev stående i ställningarna när vi skulle gå på kontringar, visst sprang ju motståndaren också hastigt hem, funderade Horelli.
 
HIFK försvarade högt och rörligt, det uppstod inte alltför mycket luckor.
 
– De få gånger vi ruschade in till linjen från kanterna, skapade vi genast lägen. Vi borde ha varit aktivare utan boll. När vi kommer till skottlägen skall avsluten också vara betydligt vassare, sade Horelli.
Då det återstod en kvart av andra halvleken var HIFK ännu chauffören på plan. Ett par utvisningar för gästerna betydde att Atlas kom in i matchen på nytt. Sami Hämäläinen var glad trots att laget ramlade nedåt i tabellen i och med jämnt spel.
 
– En poäng på bortaplan är inte illa. Då vi hade två måls försprång, kunde vi ha satt in en eller två bollar till. Det var inte ännu super, men hjärtat hade vi med. Försvarsspelet lyckades riktigt väl, det var både fysiskt och rörligt. Vi styrde deras avslut till taskiga lägen och Petter (Forsström) plockade skotten enkelt, sade HIFK-lotsen.
Spelminen såg ut att vara färdig för playoffsen.
 
– Om vi spelar på det här viset är vi svårslagna. Det kräver att man ger allt på plan. Jag sade åt killarna att den här tiden på året skall man njuta av att spela, bättre än så kan det inte bli. Om två månader springer vi igen intervaller och uppförsbacke med sikte på följande säsong, menade Hämäläinen.
 
För Hämäläinen spelar det ingen roll, vem som är motståndarlaget i kvartsfinalerna.
– Det blir jämna fajter i alla fall. Vi har ännu Dicken kvar i grundserien att spela emot, det blir ju inte lätt det heller.
 
Atlas paketerar ihop sin grundserie på onsdagen, med en bortamatch mot BK-46. HIFK möter Dicken i Idrottshuset. Slutspelen inleds om en dryg vecka.