Foto: Roni Reikomaa / Lehtikuva

Kiira Korpi missar VM

Kiira Korpi tvingas stå över sitt huvudmål för säsongen, VM i konståkning. Korpi har inte kunnat träna på grund av benskador.

 

– Beslutet att stå över VM har varit mycket svårt, säger Korpis tränare Maaret Siromaa.
 
I januari tog Korpi silver i EM i konståkning trots att hon skadat ena låret några veckor tidigare. Efter EM behandlades Korpi med kortison och hon tvingades också vila. Hon måste bland annat ställa in ett träningsläger i Kanada.
 
Skadorna verkade emellertid avlösa varandra. Från låret förflyttade sig smärtorna till höften och Korpi fick fysioterapi. Det hjälpte, men i stället fick hon smärtor i samma fot som var skadad i fjol somras.
 
Smärtorna blev så småningom så svåra att träning inte längre var möjligt. Korpi, Siromaa och tränaren Susanna Haarala beslutade blåsa av spelet eftersom ett VM-deltagande inte längre var möjligt.
 
– VM var säsongens huvudmål, men det fanns helt enkelt inget alternativ. Nu koncentrerar vi oss på att få Kiira frisk med tanke på fortsättningen, säger Siromaa.
 
Korpi ska genomgå fortsatta undersökningar. I höstas tvingade skadan henne att senarelägga säsongstarten till november.
VM går av stapeln i Nice den 26 mars–1 april. Korpi ersätts av 18-åriga Alisa Mikonsaari. Också Juulia Turkkila, som var 17:e i EM i Sheffield, ställer upp. 
 
Övriga finländska representanter är Ari-Pekka Nurmenkari och isdansparet Henna Lindholm–Ossi Kanervo.