KVITTERING. Sports Sami Blomqvist och Juuso Mörsky jublar över den förstnämnas 1–1-mål i den tredje Mestisfinalen mot Jokipojat. Ännu ett hemmamål senare var segerfesten i Vasa ett faktum. Foto: Lehtikuva / Str / Beni Köhler

Sport tog kortaste vägen till ligakvalet

Sport är Mestismästare – igen. Det stod klart när ett hårt kämpande Jokipojat tvingades ge sig i en kokande ishall i Vasa. Men firandet blir inte långvarigt. Snart börjar förberedelserna inför ligakvalet.

Jokipojat slet och kämpade och tog ut allt mot Sport i den tredje finalen. Och länge såg det bra ut för gästerna från Joensuu, men till slut vände hemmalaget på steken och tog hem segern med 2-1 (0-1,1-0, 1-0).

Segern, den tredje raka, innebar att örnarna från Vasa försvarade mästerskapet från i fjol. Och som vanligt visste jublet inga gränser när det stod klart att Sport än en gång skulle få lyfta mästerskapsbucklan.

En som log stort efter segern var Sports tränare Pasi Räsänen.

- Det var en underbar känsla när slutsummern ljöd. Helt fantastiskt, säger han och rusar snabbt iväg för att applådera åt de trogna fansen på det så kallade apberget.

Efter en stund kommer han tillbaka.

- Jag har haft ett fint lag att jobba med och alla bitar har fallit på plats. Samtliga spelare vet vad som krävs för att vinna, säger Räsänen.

Men det såg dåligt ut i inledningen av matchen. Jokipojat anföll på bred front och tog stora risker, men efter bara sju minuter gav taktiken utdelning efter ett misstag av Sports backar.

Joona Manninen stal pucken medan Ville Halonen till slut kunde peta in den bakom Joni Puurula som inte fick någon hjälp av sina medspelare.

Men Sport arbetade sig tillbaka in i matchen och radade upp farliga anfall. Precis som tidigare bjöd motståndarna på säkert försvarsspel, men i mittperioden orkade storspelande Lars Volden inte stå emot.

Lassi Kokkala sköt och Sami Blomqvist, som hade varit osynlig, tog fram det där lilla extra och satte in pucken bakom norrmannen i motståndarkassen och 1-1 var ett faktum.

Efter målet hade båda lagen problem att följa regelboken. Sport såg dock aningen vassare ut och mer koncentrerat och fyra minuter in i den sista perioden kom avgörandet.

Sport bjöd på en enorm press som till slut gav utdelning när pucken hamnade hos Matti-Pekka Pelkonen som sköt ett hårt skott och Volden var chanslös.

Jokipojat satsade allt i slutet och jagade en kvittering, men hemmalaget spelade säkert. Närmast en kvittering kom gästerna med några sekunder kvar, men Sport höll undan.

– Det som avgjorde var att vi var aningen starkare mentalt. Och det är otroligt häftigt att få vinna inför den här publiken. Det är lika skönt varje gång att vinna mästerskapet, säger slitvargen Erik Riska.

Nu väntar Ilves i ligakvalet som inleds nästa fredag. Men ingen i Sportlägret vill prata om den kommande serien mot ligalaget från Tammerfors.

– Jag tänker inte på det nu. Nu ska vi fira en stund, säger Riska.
Pasi Räsänen är lika tyst om det stundande kvalet.

– Nu firar vi i dag och i morgon och därefter ska tränarstaben ha ett möte. Först därefter börjar vi koncentrera oss på kvalet, säger Räsänen.

Men vad tror du om Sports chanser mot Ilves?

- Jag säger ingenting. Vårt första mål var att vinna mästerskapet och det har vi gjort. Jag tänker inte på ligakvalet nu och jag kommenterar motståndarna först när vi har tagit en titt på dem.

 

Sport–Jokipojat 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)

Sport vinnare med 3–0 i matcher.

+ Två bra lag tog ut varandra, men Sport var i slutändan spelmässigt starkare. Mycket på grund av att laget har fyra jämna kedjor.

? Nu väntar ligakval. Återstår att se vilket motstånd Sport kan bjuda Ilves på.

! Lars Volden höll för trycket i finalserien och har hos Joensuulaget visat sig vara en mycket bra keeper.