RESTE SIG. Sports Oskari Hakomäki har åkt omkull i en duell med Jokipojats målvakt Lars Volden. Men i sudden death blev det just Hakomäki som gjorde den första Mestisfinalens enda mål. Foto: Mika Putro.

Sport behövde en fjärde period för att avgöra

Sport anföll och Jokipojat försvarade. Det räckte långt för …gästerna – men till slut tvingades Joensuulaget kapitulera. Stor matchhjälte i den första Mestisfinalen blev Oskari Hakomäki som avgjorde i förlängningen.

Förhandssnacket inför den första Mestisfinalen handlade långt om Jokipojats målvakt Lars Volden skulle orkar stå emot förhandsfavoriten Sport. Det gjorde han – i över sextio minuter.

Tack vare den storspelande norska landslagsmålvakten, som är utlånad från Blues, fick gästerna drabbningen till förlängning – men till slut drog Sport det längre strået när Oskari Hakomäki höll sig framme framför målet och lyckades peta in pucken mellan benen på keepern.

Matchuret stannade på 62.13 och den fullsatta hallen med 3 794 nervösa åskådare flög i taket och kunde pusta ut efter en riktig thriller.

– Jag fick pucken framför Volden och försökte bara peta in den. Och det gick riktigt bra. Målet är säkerligen ett av de viktigaste med tanke på att vi inte tillät Jokipojat komma och stjäla hemmafavören, säger matchhjälten Hakomäki och skrattar.

Men han blir snabbt allvarlig och konstaterar att Jokipojat bjöd på hårt motstånd.

– De försvarade sig riktigt bra och vi måste vara ännu tuffare framför deras mål. Men jag tycker vi kontrollerade matchen och det blev aldrig nervöst. Det enda de kom med var kontringar.

Sport dominerade stort och pressade Jokipojat långa stunder. Men motståndarna, som slog ut Jukurit i semifinalen, försvarade sig skickligt och tvingade ofta ut hemmalaget på kanterna. Och när örnarna kom till skott träffades antingen en skridsko eller motståndarklubba så att pucken flög högt över.

Till saken hörde också att avsluten inte var de bästa. Koncentrationen saknades för det mesta och ingen vågade riktigt ta det ansvar som krävs för att hitta rätt när det gäller som mest.
Mika Halava, Markus Piispanen, Juuso Mörsky – listan över Sportspelare som borde ha fått hål på Volden var lång.

– Jag måste ge en eloge åt Jokipojat för deras försvarsspel. Men i slutändan tycker jag att segern var rättvis med tanke på matchbilden. Vi hade ett kraftigt övertag, säger Sports tränare Pasi Räsänen.

Hans kollega i Jokipojat, Mikko Haapakoski, var besviken över förlusten och hans adepters insats.

– Flera spelare får ta sig en titt i spegeln. Vi har ett topplag mot oss och då måste man vara laddad till hundra procent, vilket många av våra spelare inte var. Så vi har en hel del att förbättra inför returmötet, säger han.

Men Jokipojat visade också att det inte kommer att ge någonting gratis. Gästerna, som satsade på kontringar, var farliga framåt och Mikael Ruohomaa och Joonas Karevaara, för att nämna några, sprudlade av självförtroende och Sport kom vid ett flertal tillfällen undan med nöd och näppe.

Men även Sports målvakt Joni Puurula visade klass. Som när han i den första perioden liggande räddade ett läge från närhåll med sin klubba. Puurula storspelade när det behövdes och visade inga tecken på nervositet alls.

– Nu åker vi till Jyväskylä och övernattar där och äter bra. Sedan är det dags för returmötet, säger Hakomäki.


Sport–Jokipojat 1–0 (0–0, 0–0, 0–0‚ 1–0)

Sport leder med 1–0 i matcher.

+ Strålande målvaktsspel. Sports Joni Puurula tog allt och Jokipojats Lars Volden nästan allt.

? Sport dominerade stort. Orkar Jokipojat stå emot anstormningen i dagens möte i Joensuu?

! Stämningen i Vasa ishall hör till de absoluta bästa i hela landet. I går var inget undantag. Många ligalag kunde ta modell av Vasas supportrar Red Army.