Toni Söderholm gör en lysande säsong för HIFK. Foto: Lehtikuva / Markku Ulander

”Söde” tangerade poängrekord

Redan i fjol valdes HIFK-backen Toni Söderholm till slutspelets mest värdefulla spelare. När grundserien nu går mot sitt slut är han inte bara ryggraden i HIFK utan också poängbäst i laget.

37 målgivande passningar. Det är ligarekordet för backar som innehas av trion Timo Jutila, Marek Zidlicky och Cory Murphy. Eller gjorde det ända tills i går då Toni Söderholm tack vare 0+2 mot Pelicans sällade sig till gänget med 37 assist.

Och då återstår ytterligare två grundseriematcher. På grund av att Mikael Granlund fortfarande saknas i laguppställningen var det dessutom Söderholm som bar HIFK:s guldhjälm i matchen i Lahtis. På 58 matcher har Söderholm nu noterats för 7+37=42.

– Det krävs många lyckade skott av både mig och lagkamrater. Men jag har varit mycket på planen också i powerplay, kommenterade Söderholm rekordet till Yle Sporten efter matchen.

Både Söderholm och resten av Helsingforslaget inledde kampen mot ligatvåan starkt. Av de svårigheter som HIFK stötte på mot SaiPa ett knappt dygn tidigare syntes inte ett spår. Redan från start fick Lahtislaget en fingervisning om att kvällen skulle bli svår – både på grund av HIFK:s tempo och på grund av de hundratals tillresta och högljudda fansen.

– Den här gången var vi väl förberedda och det syntes på isen, säger Söderholm efter 4–1 (2–0, 1–1, 1–0).

Eero Somervuori behövde inte mera än fyra minuter för att inleda målskyttet och sex minuter senare var det Petteri Wirtanens tur att hitta rätt i sin comeback efter skadan. Tillbaka i laguppställningen var också Mikko Jokela och Mikko Kurvinen, medan Granlund och Janne Pesonen fortfarande lyser med sin frånvaro.

HIFK:s övriga två mål gjordes av Siim Liivik och kaptenen Ville Peltonen. Där emellan hann Pelicans med en fullträff medan Söderholm satt utvisad.

– Våra tankar var tydligen redan sysselsatta med slutspelet, analyserade Pelicanscentern Jarkko Immonen matchen för FNB.

Tack vare 0+2 i går är det bara en tidsfråga innan Söderholm kan titulera sig assistbästa back genom tiderna.

Märkligt nog lär han ändå inte bli aktuell för VM-laget eftersom han inte blivit uttagen till en enda landskamp i vinter och allt dessutom tyder på att IFK kommer att gå långt i slutspelet.
HIFK:s seger över Pelicans innebär att kampen om andraplatsen fortfarande är öppen. Differensen mellan tvåan från Lahtis och Petri Matikainens helsingforsare är tre poäng då två matcher av grundserien återstår.

Söderholm konstaterar att HIFK:s spel börjar se stabilt ut i väntan på att slutspelet ska börja.

– Man ser en klar ryggrad och kan dra paralleller till känslan i fjol, säger backen som personifierar ryggraden han talar om.