Tyler Redenbach säkrade HIFK två poäng. Foto:Lehtikuva/Roni Rekomaa

Rött läder blev Redenbachs belöning

Trots att bottenlaget SaiPa gång på gång gjort livet surt för HIFK finns det åtminstone två i Helsingforslägret som hoppas på att Villmanstrandslaget ska få fortsätta sin säsong: Tyler Redenbach och Petri Matikainen.

Brösthåren sticker fram ovanför den lågt skurna lädervästen i rött, men Tyler Redenbach har ingenting emot att visa upp sina armmuskler eller svettiga bringa. Åtminstone inte efter att varit den som i straffläggning avgjort matchen till HIFK:s fördel mot sina före detta lagkamrater i SaiPa.

– Den här västen är som ett pris för den i laget som varit tongivande. Den som fått den senast väljer vem som får den nästa gång. Ser den inte snygg ut, frågar kanadensaren Redenbach.

En lång match mot SaiPa som spelar med slutspelskniven mot strupen har just tagit slut och resulterat i straffseger, 3–2, och två poäng för ligatrean HIFK.

På det individuella planet noterar 28-åringen Redenbach att en åtta matcher lång måltorka tog slut mot SaiPa – det lag han spelade i innan karriären fortsatte i HIFK.

– Det känns speciellt att avgöra mot mitt före detta lag, även om jag nu spelat mot dem flera gånger, säger Redenbach, som innan straffmålet gjorde 1+1 redan i den första perioden.

Precis som tidigare gånger HIFK mött SaiPa fick mästarna igen en påminnelse om att utmanare har den obehagliga vanan att göra livet surt för förhandsfavoriter. Inte heller i går räckte en tvåmålsledning för att IFK inte skulle behöva spela för fulla cylindrar in i det sista.

– I spel med fem mot fem tyckte jag att vårt spel fungerade ganska bra, säger Redenbach.

Men powerplay då, det fick ni spela ofta och länge?
– Vi gjorde trots allt två mål i powerplay, vilket är godkänt. Men å andra sidan spelade vi också länge med fem mot tre utan mål och inte minst jag själv hade minsann chansen att avgöra, säger kanadensaren.

Under de senaste omgångarna då HIFK varit vingklippt på grund av förkylningar och skador har Redenbachs minuter på isen ökat drastiskt. I de senaste matcherna har han spelat drygt 24 minuter per match och i går blev belöningen ett avgörande i straffläggningen.

– Vi kan vara glad över poängen, trots allt. Det är inte riktigt slutspelsstämning ännu, men inte heller långt ifrån.

För SaiPa:s del är den väsentliga frågan om det alls blir något slutspel. Ytterligare en poäng mot HIFK hade varit guld värd för Villmanstrandlaget som håller till på den förhatliga elfteplatsen. Att Redenbach hoppas att hans kompisar ska få fortsätta säsongen är lätt att räkna ut. Också HIFK-tränaren Petri Matikainen är inne på samma linje.

– Jag tycker att SaiPa gjort sig förtjänta av att spela slutspel i vår, säger Matikainen.

Hans egna adepter fortsätter ladda upp inför playoffs med match mot Pelicans på bortaplan, mindre än tjugo timmar efter att gårdagens match tog slut.

– Pelicans spelade ju också i dag så det blir två trötta lag som gör upp. Det gäller att inte försöka med för mycket finess, säger Redenbach.

 

HIFK–SaiPa 3–2 (2–1, 0–0, 0–1, 0–0, 1–0)

+ Det har sagts tidigare men tål att sägas igen: i Dennis Endras har HIFK en vinnande målvakt. I andra perioden höll Endras i praktiken SaiPa stången på egen hand.

? SaiPa:s målvakt Richard Ullberg har i vinter stortrivts mot HIFK. Frågan är varför det i stället blev Jere Myllyniemi som ställdes i vägen för puckhaglet i Ishallen i går?

! Om SaiPa tar sig till slutspel är laget märkligt nog inte det gäng HIFK helst möter. Utmanarnas aggressiva forechecking är ingenting IFK gillar.