MJUKSTART. Kaisa Mäkäräinen och resten av skidskyttetopparna har inte tävlat sedan världscupveckan i Kontiolahti i början på månaden. Dagens VM-öppning med mixedstafett ger Mäkäräinen en bra chans att fila på formen inför helgens individuella tävlingar. Foto: Lehtikuva / Markku Ulander

Mäkäräinen testar formen i mixedstafetten

Årets VM i skidskytte startar på torsdag i tyska Ruhpolding. En ort som Kaisa Mäkäräinen trivs på. – Många tycker att det är jäkla trångt här, men det är just det som gör det till en så stämningsfull tävlingsarena. Det känns som om publiken är riktigt inpå huden på en.

Hon är försiktigt optimistisk, men mest nyfiken inför dagens öppning med mixedstafett. Feber efter världscuploppet i Kontiolahti nyligen ledde till att hon tvingades vila. Den regerande världsmästaren i jaktstart är därmed inte så säker på var hon står.

– Jag har varit frisk i en dryg vecka, men den första veckan efter Kontiolahti blev det bara vila. Det var ändå lätta dagar på programmet, men det är förstås inte samma sak att vila när man är sjuk.

Om allt går någorlunda bra på torsdag tillhör Mäkäräinen favoriterna på lördag, då det blir individuell sprint. Tvångsvilan följdes av en viss tröghet på träning, men det blev snabbt bättre.

– Resten av tiden har det gått riktigt bra på träning. Jag tror jag hittar formen ännu.

I torsdagens mixedstafett förväntas Finland slåss om placeringarna 6–12.

– Vi försöker nå sjätte platsen. Det skulle vara en bra insats av oss. Då skulle vi överträffa vår normalprestation, som gett placeringarna 10–12, säger chefstränaren Per-Ole Lindell.

Ruhpolding ligger i sydöstra Tyskland och väntas bjuda på varierande yttre förhållanden. Mäkäräinen är beredd på både plus- och minusgrader, men har ett stort önskemål.

– Att spåret hålls någorlunda hårt, så att man inte behöver kämpa i slask.

Skyttevallen tillhör inte de svåraste i skidskyttevärlden, men är lite originell.

– Man åker ner till skyttet i hög fart och så är det ganska mörkt, då bakgrunden är en betongvägg. Man känner för att säga "slå på ljusen".

Det blåser ofta på skjutbanan, men sällan speciellt hårt.

– Det blir sällan stormvindar så att gänget får massvis med straffrundor, som ibland i Östersund eller Nove Mesto.

Eftersom Mäkäräinen för det mesta tillhör de snabbaste i spåret kan hon ibland kosta på sig några missade skott utan att försvinna ur tätstriden.

– Förhoppningsvis blir skottprocenten rejält över 80. Det räcker säkert om jag kommer upp i samma skidtempo som hittills.

Skidskyttarnas VM är lite speciellt, då alla tävlingar också ingår i världscupen. Då mästerskapet är avslutat återstår bara ett cupveckoslut – i ryska Chanty-Mansijsk i mitten av mars.

Mäkäräinen ligger trea i cupen på 793 poäng. Magdalena Neuner (930) och Darja Domratjeva (891) ligger klart före just nu.

– I själva verket ligger jag fyra. Oclså Olga Zajtseva ligger före mig om de två sämsta loppen räknas bort från resultaten, som man ska göra. Jag hoppas vara med bland de tre bästa efter säsongen, men det lönar sig inte att stressa över det. Det avgörs först i säsongens sista starter, säger Mäkäräinen.


Yle direktsänder dagens mixedstafett från VM i Tyskland med start torsdag klockan 16.20 i TV 2.