Hanno Möttöläs facit i matchen var 19poäng och 10 returer. Foto: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

ToPo gjorde det till en thriller – igen

ToPo presenterade en ny utlandsförstärkning, men det var en gammal bekant som stal huvudrollen när Munksnäslaget lyckades bryta sin förlustsvit mot Salon Vilpas.

 

Hanno Möttölä inledde matchen med att göra sex poäng och rycka åt sig tre rebounds inom dryga fyra minuter. Det blev tongivande för hela kvällen, där stöttepelaren säkerställde ToPos hemmaseger genom att i slutminuten sänka ett par viktiga poäng.
För första gången den här säsongen lyckades ToPo besegra Salon Vilpas. Senast tog Vilpas in ett åtta poängs försprång med bara en minut kvar att spela och det var ruskigt nära den här gången också. 
 
– Det var mycket som var bra i vårt spel, men vi slarvade igen när vi var i ledningen. I den värsta sekvensen tror jag vi tappade fyra fem bollinnehav i följd, säger ToPo-tränaren Tomi Kaminen som säkerligen fick ett antal nya gråa hårstrån under kvällens gång i Tölö idrottshall. 
 
ToPo gick tidigt upp i ledning och hade en hur trygg ledning som helst, men under några svarta minuter i slutet av andra quartern kom Vilpas ikapp och gick förbi under ledning av sin fenomenala USA-trio Emmanuel Holloway,  Allen Durhamin och John Fields. Samma sak under andra halvleken: ToPo tog en tidig ledning, men sjabblade bort den och bjöd in gästerna i matchen. 
 
– Det var en riktig berg-och-dal-bana, säger gästernas Alex Vaenerberg.  
 
ToPos nyförvärv, yttern/centern Justin Hawkins gjorde en hyfsad debut. Hawkins som kommer närmast från Minsk och som spelat såväl i vitryska ligan som de internationella VTB- och Eurochallenge-serierna i år gjorde tolv poäng på dryga 20.
 
– Det är ganska högt speltempo i den här ligan och jag är ganska trött just nu. Men bara jag får löpa och skjuta lite tror jag det känns bättre, säger han. 
 
– Jag ser fram emot fler matcher. 
 
Kaminen var också nöjd med nyförvärvet. Nu kan ToPo rotera nio spelare, vilket betyder att laget kan höja sin intensitetsnivå och löpa mera.
 
– Han har gått ned 10 kg sedan en video som jag såg av honom, flinar ToPo-coachen.
 
– Bara han får lite matchträning och vänjer sig vid sina spelkamrater blir han nog till otroligt mycket nytta för oss.  
 
Också Josh Wilson som anlände till Finland och ToPo för ett par veckor sedan börjar allt mer komma in i laget och fylla luckan som speldirigent. Han är inte speciellt atletisk, men han skyddar bollen väl, skapar utrymme med sina dribblingar och hittar lagkamraterna.
I går spelade Wilson 30.20, två sekunder mera än Chase Griffin, som varit ToPos allt-i-allo tidigare under säsongen. Griffin är fortfarande livsviktig för ToPo, men han kan vara mera effektiv då han får spela mera på sin favoritspelplats som shooting guard.