Handbollsligan gjorde ett nedslag i Jyväskylä. HIFK med Andrej Orel i spetsen vann med knappa 21–20 över Cocks. Foto: Jyrki Kauko

Kvällen handbollen kom till Jyväskylä

– När ska vi förstå att idrott är samarbete, att olika grenar inte konkurrerar med varandra? Fotbollsligalaget JJK:s vd Joni Vesalainen försöker leva som han lär. Utan att ha sett en enda handbollsmatch själv arrangerade han en i Jyväskylä.

JJK är en av få framgångssagor i finländsk klubbfotboll de senaste åren. En förening på stark uppgång, med gott om publik på läktarna och medvind på plan med fjolårets brons.
En orsak till succén är den passionerade vd:n Joni Vesalainen. Och med tre månader kvar till årets fotbollsstart är det med samma brinnande iver han berättar om vinterns projekt. Att arrangera handbollsligamatchen HIFK-Cocks tre timmars bilväg från IFK:s normala hemmahall.

– Med idrottsutbildningarna här i stan sägs det att alla grenar kommer till Finland via Jyväskylä. Varför inte handbollen? Jag har aldrig sett en livematch tidigare, säger Vesalainen och blickar ut över Hipposhallens läktare.
Den finländska handbollens geografiska dilemma är uttjatat. Alla lag finns i södra Finland, och sporten har en stämpel som finlandssvenskarnas gren. I ännu ett försök att sakta ändra på det har handbollsförbundet i veckan ordnat en skolturné i Jyväskylätrakten, med ligamatchen som pricken över i.

– Det är skolturnén som är det viktiga. Och att vi kan samarbeta över grengränserna. Också i det här projektet är svartsjukan som kommit från vissa vintergrenar skrattretande. "Varför ska vi börja med det också, har vi inte tillräckligt med fotbollen redan?" Men mellan november och mars kan vi inte ordna fotbollsmatcher i Jyväskylä. Varför inte arrangera en match i världens fjärde största bollsport, säger Vesalainen.

Fotbollstruppen fick också vara med på ett hörn i handbollssatsningen då Jyväskyläs bollsportsstoltheter möttes i en förmatch. Landets fotbollstrea JJK mot innebandyligans sjua Happee.
Inte den mest välspelade handbollsmatch man sett, det ska erkännas. Men samtidigt nästan oväntat bra med tanke på förutsättningarna.
– Jag hade aldrig spelat handboll förr. Uppladdningen betod i att se EM-finalen på tv förra helgen och göra ett försök till träning i onsdags. Men reglerna är så lätta att de kommer man ihåg, säger JJK:s fotbollsmittfältare Jani Virtanen efter debuten som vänsterhänt handbollshögerytter.

Och trots att det i den 2x15 minuter långa matchen till slut blev Happee som vann med 6–5 gav handbollspremiären mersmak.
– En fysisk, aggressiv sport. Om man bara skulle få ett lag i högsta serien till Jyväskylä skulle åtminstone jag gå på deras matcher, säger Virtanen.

Den här gången lockade jippot ingen storpublik. Men ett litet handbollsfrö är i alla fall sått i regionen.
– Barnen blev väldigt ivriga under skolturnén. Det finns egentligen inget hinder för att utveckla handbollen här. Vi saknar kanske grenkunskap, men å andra sidan har vi ju idrottsutbildningarna i stan, konstaterar Joni Vesalainen.

Om det startar ett juniorlag i Jyväskylä, kan det spela under namnet JJK?
– Utan vidare!

Fast föreningens namn är en förkortning av Jyväskylän Jalkapalloklubi?
– Vad jag vet betyder FC Barcelona det också. Och de spelar basket och handboll och en massa grenar.