Danmark vann EM-guld

De var uträknade halvvägs in i gruppspelet. Men de danska handbollsherrarna reste sig, tog fem raka segrar – och vann EM-guld.


Danmark gick in i handbolls-EM:s mellanrunda med noll poäng. Då talade ingenting för att laget en dryg vecka senare skulle stå som Europamästare i Belgrad. Men segrar mot Makedonien, Tyskland och Sverige tog danskarna till semifinal där Spanien besegrades med uddamålet.
I söndagens final besegrades sedan hemmanationen Serbien med 21–19 – och den danska bragden var ett faktum.
–Det här hade vi inte kunnat drömma om. Vi sade att man inte skulle kunna vinna ett mästerskap när man har förlorat två matcher. Men det har vi gjort, så vi har överraskat allt och alla, sade danske målvakten Niklas Landin till Ritzau.

Finalen blev i mångt och mycket en match mellan lagens båda målvakter. Serbiens Darko Stanic stod för ännu en stark insats mellan stolparna, men fick se sig överglänst av Landin.

I halvtid hade Stanic och Landin gjort elva räddningar var och Danmark ledde med 9–7.
Danmark kopplade ett ännu kraftigare grepp om finalen i andra halvlek innan hemmalaget – påhejat av den högljudda publiken i Beogradska arena – började äta upp underläget. Med ett par minuter kvar skiljde två mål, men närmare kom inte Serbien. I stället kunde storskytten Mikkel Hansen – som gjorde nio mål i finalen – kontra in matchavgörande 21–18 med 20 sekunder kvar att spela.

Guldtränaren Ulrik Wilbek var med även då Danmark tog sitt senaste EM-guld 2008. Han har dessutom vunnit OS- EM- och VM-guld med danska damlandslaget på 1990-talet.

Danmarks försämrade samtidigt grannen Sveriges möjligheter att kvalificera sig för OS i London. Vid serbiskt guld hade Sverige fått kvala mot Japan, Chile och Kroatien. Nu blir det en tuffare kvalgrupp med Ungern, Brasilien och EM-femman Makedonien när OS-kvalet spelas i Göteborg i april. De två bästa lagen i gruppen får spela OS.