Jokerit lekte omkull HPK

HPK hade inte mycket att hämta från Hartwallarenan när Jokerit spelade ut hela registret och spöade upp gästerna. Janne Lahti stod för ett hattrick.

JOKERIT-HPK 7–0 (2–0, 4–0, 1–0)

Janne Lahti var matchens suveräna lirare med 3+0 i facit. Men det var något av öppna portars dagar i HPK:s försvar. Tavastehuslaget syndade med utvisningar, darrigt målvaktsspel och lättja i försvaret. Det utnyttjade Lahti och lagkompisarna.


Trots de tre strutarna hoppade Lahti inte jämfota i Hartwallarenans korridor efter matchen. Det syntes tydligt att den före detta HPK:aren varit med om hårdare duster.


– En helgjuten insats av oss. Tidigare matcher har präglats av en viss ineffektivitet så nu var det skönt att vrida ordentligt på målkranen. Vi har snackat mycket om att vara framför motståndarens målvakt, säger Lahti.


I tre av Jokerits mål lämnade HPK-spelarna målvakten Mikko Tolvanen vind för våg. När backen Ossi Väänänen kom åt att skjuta pucken i tom bur från mållinjen, är det talande för HPK:s slappa försvarsarbete. Lahti ville artigt nog inte spy galla över HPK:s bleka inställning.


– Stundtals spelade HPK fränt i försvaret och höll oss borta från skottsektorn. Men som jag tidigare sade, var det här en fulländad insats av oss. Den följde ett mönster som vi lagt upp på träning.


Janne Lahtis säsong har präglats av en skada som han ådrog sig på hösten och som höll honom borta från rinken i en månad.


- Skadan har påverkat mitt spel överraskande lite. Däremot har det varit svårt när kedjorna inte varit intakta. I fjol hade vi en permanent laguppställning i grundserien, men nu har det varit en större turbulens, säger Lahti.


Tillsammans med Teemu Pulkkinen bildar Lahti ett giftigt anfallspar. De gjorde det redan förra säsongen och inget tyder på att det skulle uppstå några större sprickor i samarbetet mellan herrarna.


– Det har alltid fungerat klanderfritt att spela tillsammans med "Pulu". Jag tycker att vi redan under träningssäsongen visade att spelet stämmer. Vi vet var vi har varandra i rinken och det känns bra, säger Lahti.