Matti Heikkinen var helt slut efter lördagens etapp och tvekar om han ska vara med i Tour de Ski alls i fortsättningen. Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari.

Tourflopp ger blåvit tankeställare

Efter att igen ha stakat i mål långt efter att vinnartrion redan bytt om tvingas de finländska herrarna tänka om sin träning. Helt. – Vi måste köra hårdare. Tänja på gränserna, säger Ville Nousiainen.

Ingen av finländarna ligger bland de 25 bästa inför den avslutande jaktstarten på Tour de Ski. En total, kollektiv förnedring. Då ligger felet sannolikt i träningsmetoderna.

– Vad hjälper det om vi igen gör bra ifrån oss i vår, när det här är säsongens huvudmål? säger Ville Nousiainen.

Fastän landslagsåkarna har egna tränare och individuella träningsprogram kör de ändå de viktiga träningslägren och de riktigt hårda, förberedande träningspassen tillsammans i chefstränaren Magnar Dalens regi. Det är också Dalen som skidåkarna konsulterar under säsongens lopp. Men tydligen har budskapet inte gått hem helt och hållet.

– Finländarna tränar rätt gammalmodigt. Man tar det lugnt på våren, sedan tränar man lite hårdare mot hösten, säger Magnar Dalen.

Resultatet gick att se med all önskvärd tydlighet i lördagens masstart: Tätklungan åkte i väg i ett rasande tempo på den tuffa banan och spurtade om bonussekunderna. Finländarna stakade i mål flera minuter efteråt.

– Det bara inte går fortare. Det går bra att småprata med kompisen i uppförsbackarna, men det borde inte gå att prata om det ska gå fort, säger Ville Nousiainen som åkte en stor del av loppet i samma eftersläntrargrupp som Sami Jauhojärvi.

– Många av oss har potential att vara med i världstoppen, men vi gör någonting fel.

I går kom Sami Jauhojärvi i mål som 25:e man, ett par minuter efter etappvinnaren Eldar Rönning. Bäst av finländarna.

– Vet inte om jag borde skratta eller gråta, säger Jauhojärvi.

Petter Northug och Dario Cologna kämpade om bonussekunderna och Marcus Hellner, Eldar Rönning och Lukas Bauer såg till att det var hög fart från början till slut. Samma namn som figurerat i världstoppen hela säsongen lång, medan finländarna ”toppat formen”.

– Vi får lägga om träningen helt. Det här fungerar ju inte, säger Nousiainen.

Innebär det exempelvis att ni borde träna mera intensitetsträning än förut?

– Vi har försökt göra det, men tydligen har vi fortfarande tagit det för försiktigt. Vi måste satsa ännu hårdare på sprintträning, säger Nousiainen.

– Vi måste tänja våra gränser.

Magnar Dalen nickar instämmande åt Nousiainens utbrott. Han håller med:

– Rätt tänkt av Ville. Nu för tiden kör toppnamnen hårt hela säsongen, säger han.

Värsta besvikelsen på lördag var Matti Heikkinen som kollapsade till 51:a, mer än 4 minuter långsammare än Rönning. Det här kan bli hans sista Tour de Ski.

– Jag var helt tom, säger han.

– I fortsättningen måste jag överväga hur Tour de Ski inverkar på de kommande stortävlingarna: VM här i Val di Fiemme 2013 och OS i Sotji 2014. Kan hända att jag inte åker här fler gånger på touren. Jag har aldrig haft tillräckligt med krafter ända till slut.

Matti Heikkinen är känd som en upp-och-ner-kille som kan vinna VM med intervallstart under en bra dag, men kollapsa helt följande dag. Inte riktigt den egenskap som krävs för att vara framgångsrik i Tour de Ski, med nio etapper inom elva dagar.

– I cykling finns det vissa som är tour-typer som klarar sig i etapplopp. Matti är kanske mer gjord för endagslopp, säger Finlands chefstränare Magnar Dalen.

Dario Cologna skärpte sitt grepp om totalsegern och leder med 1.22 före Petter Northug inför dagens jaktstart som avslutas på Alpe Cermis. Men förra året tappade han mark före den avslutande stigningen.

– Det är en trevlig fördel. Hoppas det räcker.

Northug tog några av mellanspurterna, men tröttnade i slutet och vek sig till fjärde bakom Cologna. Han har ändå inte gett upp.

– En pallplacering var ju inte det jag kom hit för, fast också det är ett hyfsat resultat. Men så länge det finns en möjlighet ska jag försöka ta in hans försprång, säger Northug.