Statusfråga. När Gregor Schlierenzauer stannade på bara 101 meter i slask och hård vind i backveckans första tävling i Oberstdorf tog juryn snabbt ett beslut att omgången tas på nytt. Foto: EPA / Barbara Gindl

Tränarna vill få slut på vindkarusell

Vindkompensationen togs i bruk för att tv-tiderna skulle gå att följa. De högst varierande förhållandena under backveckan får missnöjda tränarröster att höjas.

På torsdagen var det visserligen inte vinden utan snön som ställde till det, men likväl var det vädergudarna som såg till att kvalet till den sista tävlingen i tysk-österrikiska backveckan i Bischofshofen inte kunde arrangeras. Kvalet kommer i stället att hoppas på fredag strax före den egentliga tävlingen.

Blötsnö hann spoliera hoppet för 25 idrottare innan domarjuryn bestämde sig för att skjuta upp kvalet med ett dygn. Kvalet inleds nu klockan 16 finsk tid och den sista tävlingen i backveckan börjar efter att kvalet avgjorts.

I den tredje tävlingen under backveckan varierade både vindriktning och vindstyrka kraftigt och både tränare och idrottare var missnöjda. En del av missnöjet riktades mot domarna och deras beslut att skicka hopparna upp i tornet och nerför backen trots att förhållandena varierade kraftigt från hoppare till hoppare.
Sidovinden ett problem

Landslagstränaren Pekka Niemelä tycker att för stora vindväxlingar gör hela grenen till ett lotteri.

Hopparnas rättsskydd kan vara hotat när startsignalen kan komma i ett ögonblick då vinden kommer helt fel.

– När man räknar ut en så kallad vindkorridor med hjälp av datorer blir det för stora variationer, sade Niemelä efter tävlingen i tysk-österrikiska backveckan i Innsbruck på onsdagen.

Man mäter vindens styrka och riktning på fem ställen i backen. Men långt ifrån allt går att mäta och sätta ner på papper.

– Det är särskilt problematiskt att systemet inte tar hänsyn till hur sidovinden påverkar, säger Niemelä.

Vindkompensationen togs ursprungligen i bruk för att tv-bolagen tryckte på med syftet att få backtävlingarna att hålla tidtabellerna.

– Om man frågar tränarna skulle så gott som alla ändra dagens system, säger Niemelä.