MATCHVINNARE. Pelicans målvakt Niko Hovinen var lysande mot Jokerit och räddade bland annat Ilari Filppulas avslut. Foto: Lehtikuva / Jarno Mela

Arenan är målvakternas nya skyltfönster

Det är inte mycket Jokerit varit bra på i sina senaste matcher, men en sak har ligafyran lyckats med: att få motståndarnas målvakter att se ut som landslagsaspiranter.

46 räddningar. Så många gånger motade Pelicansmålvakten Niko Hovinen pucken i sin före detta hemmahall. Han såg dessutom ut att trivas ganska bra efter att matchens första kaotiska minuter, som också bjöd på två mål åt bägge hållen, var undanstökade.

– Det räcker inte att vi själva gör så här få mål för det kräver i så fall underverk av vår egen målvakt varje kväll. Målgörandet måste börja i vår egen zon så att det inte ser ut som att man skulle anfalla i boxplay hela tiden, säger backen Teemu Eronen.

Eronen slet i drygt 21 minuter mot Pelicans, men Jokeritanfallet ser ineffektivt ut med start redan då pucken befinner sig i backarnas klubblad. Att tre av Pelicans mål berodde på grova missar av hemmaspelarna är ingen tröst för den som har tre förluster bakom sig och lägger resultatet 2–4 till raden. Snarare tvärtom.

– I ett nötskal avgjordes matchen genom våra egna missar. Jag kan inte säga annat än att vi måste lära oss av de här misstagen och inte tappa tålamodet trots att det är uppförsbacke nu, säger Eronen.

Och uppförsbacke är det sannerligen. För Jokerits del har de senaste matcherna bjudit på så många motgångar att den annars så diplomatiske tränaren Erkka Westerlund meddelar att han har något han självmant vill tillägga om matchen.

– Den där domaren Salonen hör inte hemma på liganivå. Han borde inte röra sig ens i närheten av FM-ligan. Hans visslingar var helt tagna ur sitt sammanhang och hade ingenting att göra i en matchbild som den här.

När det gäller det som Westerlund och hans spelare själva kan påverka står det andrum som en matchfri helg bjuder på högt på agendan.

– Dessutom lär vi få flera spelare med tills nästa vecka då VM-resenärerna återvänder. Det finns också en chans att vi få Riku Hahl med. Det skulle inte skada med lite intern konkurrens, säger Westerlund.

Mera intern konkurrens blir det också i Pelicans. Ilkka Pikkarainen som fick lämna Timrå ansluter sig till Lahtistruppen på måndagen. Tränaren Kai Suikkanen säger dessutom att ligatvåan fikar efter flera förstärkningar i januari.

Därmed är rollerna de motsatta till tidigare vintrar då Westerlund vill hålla fast vid vägen Jokerit valt – trots att den vägen just nu är svårframkomlig.

– Det är så här vi valde att ha det, att satsa på egna juniorer när chansen ges och att tänka lite långsiktigare. Jag anser att vi fortfarande har chansen att spela om guldet med den taktiken.

 

Jokerit–Pelicans 2–4 (2–2, 0–0, 0–2)

+ I Teemu Pulkkinens frånvaro axlar guldhjälmen Janne Lahti en större roll än vanligt och var den i särklass bästa spelaren på isen.

? Var höll alla Pelicansanhängare hus? Trots att ligatvåan mötte ligafyran en kväll då en lång helg väntar de flesta lyste Lahtisborna med sin frånvaro.

! Matchens två första mål gjordes under matchens första två minuter och efter sex minuter var ställningen 2–2.