Kilpeläinen lyckades i comebacken, men Jokerit förlorade med 0–1.Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Ett enda fel förstörde Kilpeläinens comeback

På ett träningspass för över två månader sedan var olyckan framme och Eero Kilpeläinen skadade sig. Mot KalPa var Jokerits målvaktsetta tillbaka men inledde sin vårsäsong med förlust.

Jokerit-KalPa 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

Comeback för ena målvakten och revansch för den andra. Uppgörelsen mellan fyran Jokerit och ligaledaren KalPa blev en högklassig duell mellan målvakterna Eero Kilpeläinen och Mikko Koskinen.


– Den här comebacken hade jag väntat länge på. Det är första gången under karriären som en skada hindrat mig från att spela matcher under säsongen och två månader kändes som en lång tid, säger Kilpeläinen efter att för första gången sedan slutet på oktober fått känna på hetluften i ligan.


Den 26-årige målvakten var exakt ett insläppt mål från en perfekt insats. Genom räddningarna i framför allt den andra perioden då endast Jaakko Rissanen lyckades utnyttja KalPa:s press gav Kilpeläinen hemmalaget alla chanser till seger.


– I den andra perioden hade jag fullt upp men i den tredje var det redan lugnare, beskriver Kilpeläinen sin första kväll på isen i Hartwallarenan sedan ljumskskadan gett med sig.


Revansch för Koskinen


Precis som säsongens två tidigare möten blev matchen mellan ett Jokerit i form och ligaledaren KalPa jämn och fartfylld. Disciplinerat spel både i anfallet och i defensiven bäddade för ett så målsnålt resultat som 1–0 till gästerna genom Rissanens fullträff efter 33 minuter.
Med 40 räddningar och ett mål tomt på Jokeritpuckar kan KalPa-målvakten Mikko Koskinen gratulera sig till en ännu bättre kväll än Kilpeläinen med 33 räddningar som facit.


– På bortaplan kan en målvakt inte önska sig något bättre än en 1–0-seger, säger Koskinen, som mäter två meter i strumplästen, nästan 20 centimeter mera än Kilpeläinen.


Också för Koskinen handlade det om comeback i går kväll – men på ett lite annat sätt än för Jokeritmålvakten. För två matcher sedan blev han utbytt efter bara åtta minuters spel då två av Kärpäts skott hunnit slinka in bakom honom, och i följande match fick han agera andra målvakt.
Inte undra på att den före detta Bluesmålvakten var glad över att koras till Kuopiolagets matchhjälte i går.


– Det gick ingen nöd på mig trots att skotten var många. På många sätt var det den lättaste matchen jag spelat i den här hallen, säger Koskinen, som också hade ett meningsbyte på isen med Ilari Filppula som lät förstå att Koskinen hade en sällan skådad tur den här kvällen.


Tuohimaa i sjukstugan


Om Koskinen hade tur har Jokerit desto större otur när det gäller målvakterna. Under Kilpeläinens långa frånvaro har Frans Tuohimaa flankerad av Zoltan Hetenyi vaktat målet. Parallellt med att Kilpeläinen gjorde comeback drabbades Tuohimaa av en hjärnskakning, och nu är det hans tur att se på från läktarhåll.
Det är ingenting Kilpeläinen rekommenderar.


– När laget förlorat har det varit plågsamt att bara sitta och se på. Och det är klart att man också när laget vinner längtar efter att få vara med.


Är du så återställd att du kommer att kunna spela också mot Pelicans på torsdagen?


– Vi får se hur det känns efter det här, men det tror jag, säger Kilpeläinen och ser inte riktigt övertygad ut efter genomköraren mot ligans för tillfället bästa lag.