RÄDDAD AV JURYN. Gregor Schlierenzauer var på väg att missa den andra omgången i Oberstdorf och i praktiken förlora chansen att vinna backveckan. Men tävlingen startade om och Schlierenzauer blev etta. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Österrike i topp – men det krävdes tre hopp

Under en kaotisk första omgång var Österrike den stora förloraren. Något som inte gick för sig i backvärlden. Tävlingen startade om och Österrike blev den stora vinnaren i stället.

På basis av resultatlistan var allt som det brukar, en backtävling som följde det bekanta mönstret. Idel Österrike på prispallen, med Gregor Schlierenzauer som etta närmast före Andreas Kofler och Thomas Morgenstern.

Men den här gången var vägen dit krokigare än vanligt.

I snöyran och blåsten i Oberstdorf blev backveckans öppningsomgång ett lotteri. En del hoppare dryg nytta av de ojämna förhållandena, andra blev lidande. Definitivt inget unikt för backhoppning, men när Österrike med storstjärnan Schlierenzauer i spetsen drog nitlotter och missade grovt avbröts hela tävlingen med bara drygt tio hoppare kvar i tornet.

Omgången hoppades om och österrikarna återställde snabbt ordningen. Också nu med Schlierenzauer i första ledet, då hopparen som utan omstart hade missat den andra omgången i stället tog en överlägsen seger med 18 poängs marginal till tvåan.

Av finländarna var Anssi Koivuranta den som förlorade mest på juryns beslut. Koivuranta hade med sitt första hopp tagit sig in bland de tio bästa men när han tvingades göra om det var vinden sämre och han blev bara 26:e i den första omgång som räknades.

– Frågar du mig tycker jag att den första omgången hade fått stå kvar, men det var på inget sätt rättvisa förhållanden. Fast det är det inte nu heller, sade Koivuranta till MTV 3 inför den andra omgången där han hoppade upp sig till en 21:a plats totalt.

En finländare drog också rejäl nytta av juryns omdöme. Matti Hautamäki skulle annars ha missat andra omgången, men fick nu göra två nya hopp och blev bästa finländare med en 13:e plats.

– Förhållandena var svåra, men visst var jag lite förvånad över att omgången hoppades om, sade Hautamäki efter tävlingen där han fick en andra chans och nådde säsongens bästa placering hittills.