Aku Ojanen blev matchvinnare. Foto: Tor Wennström

HIFK tämjde motvinden i annandagsklassikern

Den härjande annandagsstormen stillnade lagom före mötet mellan Botnia och HIFK. Det blev HIFK som drog det längre strået i lokalkampen tack vare förträffligt försvars- och målvaktsspel.

 

– Det känns alltid bra att vinna annandagskampen, säger HIFK-målvakten Christoffer Huber som med sina självsäkra tag gav sitt lag dess tredje raka seger.
 
– Försvaret fungerade jättebra, säger 22-åringen nöjt.
 
Hubers första nolla i höst gav HIFK en 4–0-seger i bandyns egen vinterklassiker. Lokalkampen mellan HIFK och Botnia på annandag jul har stått på matchschemat nästan oavbrutet ända sedan 1970-talet.
 
– "Toffes" prestation kan man nog vara nöjd med. Det kan vara svårt för målvakten om han får skott på sig endast var femtonde minut, säger HIFK-tränaren Ari Kukkonen.
 
Vinden inblandad i taktiken
 
Matchhjälten Huber tycker att annandagsklassikern mot Botnia alltid är speciell. I år gav de hårda vindpustarna och att HIFK spelade bortamatchen på hemmaplan en extrakrydda till matchen.
 
– I bandy påverkar vinden väldigt mycket. Taktikmässigt fick vi som vi ville och spelade första halvleken i motvind, medan vi efter pausen fick anfalla i medvind, förklarar Huber.
 
HIFK:s taktik lyckades mer än väl och laget avgjorde matchen i början av den andra halvleken med två snabba mål. Botnia hade en dyster kvart som började strax före pausen då Aku Ojanen stal bollen i Botniazonen och fintade bort Juuso Tervonen.
Efter 3–0 av Jari Hyttinen försökte Botniatränaren Esa Määttä väcka sin unga spelartrupp med en timeout, men matchen var redan avgjord. Tvåmålsskytten Tomi Tastén ställde slutsiffrorna 4–0 en kvart före slutet.
 
– Den första halvleken var inte så värst bra av oss men vi spelade lugnt i motvinden och lät Botniaspelarna tröttna, säger Huber.
 
– Vi var det bättre laget, avrundar Kukkonen.