EM-bucklan. EM-grupperna inför slutspelet 2012 lottade på fredagkväll.

Tyskland mot Holland redan i EM-gruppspelet

I Moskva flinas det brett efter lottningen, Ryssland blev snabbt förhandsfavorit i slutspelets svagaste grupp. I Köpenhamn har man lättare att hålla sig för skratt, Danmark har en omöjlig uppgift i gruppen som känns som den klart tuffaste. Hbl analyserar vad som lottades fram i Kiev.

Grupp A:

Chans att gå vidare:

Ryssland 65 procent
Polen 50 procent
Tjeckien 45 procent
Grekland 40 procent

På förhand sett den i särklass svagaste gruppen, att två lag ur den här kvartetten är garanterade kvartsfinalplatser känns bittert för det övriga startfältet. Endast för de ivrigaste fotbollsfanatikerna, resten kan njuta av fina sommarkvällar när grupp A spelar. Den som tycker det var elakt sagt kan tänka över hur de fyra lagen lyckades i det senaste VM-slutspelet. Det enda gänget som ens var med i Sydafrika var Grekland, som åkte ut direkt så det smällde om det. Vill man hitta något positivt är det att gruppen är oviss. Ryssland skulle ha varit en outsider i övriga grupper, men får här gälla som klar förhandsfavorit.

Grupp B:

Chans att gå vidare:
Tyskland 80 procent
Holland 70 procent
Portugal 35 procent
Danmark 15 procent

Dags att damma av "dödens grupp"-klyschorna. Holland och Tyskland är tillsammans med Spanien de största favoriterna till guldet, och stöter nu på varandra redan i den andra gruppspelsomgången. Och inte är det mycket lättare för favoritduon annars heller. Portugal och Danmark är attraktiva lag med stor potential. Enkelt att tycka synd om Danmark, som stötte på Holland redan i senaste VM och den vägen fick en misslyckad start på det mästerskapet. Oavsett vilka lag som går vidare från B-gruppen ser de med befogad optimism på kvartsfinalerna, där grupp A står för motståndet.


Grupp C:

Chans att gå vidare:
Spanien 90 procent
Italien 55 procent
Kroatien 35 procent
Irland 20 procent

Den allra största guldfavoriten kan inte klaga på lottningsturen, i det här sällskapet borde Spanien ta poängen som behövs för att gå vidare. Irland hade motsatt tur, att de grönvita ska överraska känns högst osannolikt. På pappret gör Italien och Kroatien upp om den andra platsen, där italienarna får gälla som favoriter. Alla fyra lag i gruppen är ändå rätt nöjda med utfallet eftersom de får slå sig ner i Polen, vilket var huvudönskemålet för samtliga lag i lottningen. Två veckor i Ukraina avskräcker tydligen.


 

Grupp D:

Chans att gå vidare:

England 65 procent
Frankrike 60 procent
Ukraina 40 procent
Sverige 35 procent

Kul grupp, mest för att vad som helst kan hända. Fyra frågetecken. Frankrike har enorm potential, men alla minns vad som hände så sent som för två år sedan. England får gälla som knappa favoriter, men vem ska göra målen med Wayne Rooney avstängd? Sverige slår ur underläge, men har trivts med det förr och gått vidare från svåra grupper. Ukraina kommer att ha ett massivt hemmastöd och hoppas på en drömstart med tre poäng från sin premiärmatch mot svenskarna.