Foto: Colourbox

Finskfödd travtränare fick långt straff för dopning

Travtränaren Nils Enqvist, född i Finland, stängs av i åtta år för dopning av hästar, meddelar Svensk travsports (ST) ansvarsnämnd.

– Jag är förvånad över att det inte blev livstids avstängning, säger Svensk travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg till TT.

Nils Enqvist döms i travets ansvarsnämnd för att avsiktligt ha dopat tre hästar med den anabola steroiden stanozolol och en häst med smärtstillande substansen metokarbamol. Svensk travsport hade yrkat på livstids avstängning.

– Även om åtta år är ett mycket kännbart straff är vi förvånade över att domen inte blev livstid. Flera hästar har utsatts för systematisk dopning med kriminella substanser som anabola steroider och det är fullständigt oacceptabelt. Spontant tycker jag inte att en sådan person har någon plats i travsporten, säger Hörnberg.

Enqvist blir av med sin tränarlicens, får totalt tillträdesförbud på svenska travbanor och förbjuds att tas upp i hästägarregistret i åtta år.

Det troliga är att ST kommer att överklaga domen till travets överdomstol. Tre ledamöter anmälde också skiljaktig mening beträffande längden på straffet.

– Vi har två veckor på oss att fatta beslut, säger Hörnberg.

Enqvist, som firat stora framgångar med sin stjärna Opal Viking, har inte gått att nå för en kommentar. Han har tidigare erkänt dopningen.

Amatörtränaren Enqvist kommer från Varkaus men har länge bott i Sverige. Opal Viking vann Finlandiatravet i Finland 2007.

 

Bakgrund:

  • Svensk Travsport gjorde ett oanmält besök i Nils Enqvists stall den 2 maj i år. Prover visade förekomst av den anabola steroiden stanozolol hos hästarna Freedom Viking och Thunderstorm. Diamond Vikings prov innehöll den smärtstillande substansen metokarbamol.
  • I samband med besöket påträffades sprutor och kanyler i soporna i Enqvists stall. Innehållsrester i dessa visade i fyra fall förekomst av stanozolol.
  • Efter de tre positiva fallen testades samtliga hästar på Enqvists träningslista och ytterligare en häst, Simsalabim, lämnade ett positivt dopningsprov avseende stanozolol.
  • Hästarna Thunderstorm, Freedom Viking och Simsalabim dömdes till startförbud i två år.
  • Även stjärntravaren Opal Viking, som nu är avelshingst i Italien, testades. Provet var negativt.