Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Northug dominerade i Ruka

Norge vinner – nästan – allt som går att vinna i världscupen i Ruka. Herrarna följer upp damernas trippelseger med första och tredje plats i herrarnas jaktstart.

Som väntat kommer Dario Cologna rätt så fort ikapp Petter Northug på den tuffa 2,5 km långa banan som skidas sex gånger. Men Northug gör inte en klassisk Northug och väntar till slutrakan för att spurta ifrån på slutrakan – utan rycker ifrån redan i den sista backen före målområdet.

– Jag kände mig bra och såg inte var Cologna var, så det var bara att köra hårt, säger Northug.
– Man måste vara beredd på en kort spurt, en mellanlång spurt och en lång spurt.
Dagen innan har Northug överraskat sig själv och hela världen med att knipa en för honom sällsynt, överlägsen seger i ett lopp med intervallstart. I och med Northugs seger i sammandraget i minitouren i Ruka har Norge och Sverige delat på världscupsegrarna hittills i år. I går har både Norge och Sverige två åkare var bland de tio bästa.
– Andra länder hinner säkert med under säsongen. Förut klagade folk att vi inte hade någon bland de tio bästa, nu klagar alla att vi är där hela tiden.

Eldar Roenning gör en bra prestation och slutar på tredje plats, 20,6 sekunder bakom Northug. Minitouren i Ruka slutar alltså med norsk fest, både på dam- och herrsidan.

 

Finländarna hade inget vidare veckoslut i Ruka. Sami Jauhojärvi var trettonde snabbast i går, hela 46 sekunder långsammare än dagens snabbaste, Alexej Poltoranin, och 26:e i sammandraget, 1:35,8 efter Northug.
– Sprinten i fredags var den värsta besvikelsen. Sedan dess har jag bara försökt nollställa situationen, säger Jauhojärvi som samtidigt meddelar att han hoppar över världscupen i Davos om två veckor för att ladda om inför Tour de Ski vid årsskiftet.
– Nu måste jag gå igenom mina träningsdagböcker och analysera vad jag gjort
Lari Lehtonen var 16:e snabbast och slutar minitouren som 21:a. Anssi Pentsinen slutar 38:e sammanlagt, efter att ha överträffat alla förväntningar med en finalplats i fredagens sprint.

Varför är finländarna så dåliga, chefstränare Magnar Dalen?
– Ja, killarna är inte riktigt i form. Det är klart vi saknar Matti Heikkinen (tvingades avstå tävling i Ruka efter att ha slagit huvudet i torsdags) men å andra sidan är inte det här heller vårt huvudmål. Det är i Tour de Ski killarna ska vara i form.
Men månne inte Northug, Cologna & Co kommer att vara i täten i Tour de Ski också?
– De är toppnamnen, favoriterna. Vi är underdogs, säger Dalen.
– Men vi ska vara bättre än så här.