Lehtonen, Lähteenmäki bäst inför jaktstart

Lördagens överraskningsnamn bland de finländska herrarna, Lari Lehtonen, och Krista Lähteenmäki är bäst placerade inför jaktstarten som avslutar minitouren i Ruka.

Krista Lähteenmäki startar som nionde, 1:26,9 efter Marit Björgen, på dagens 10 km klassiskt. Strax efter henne startar Anne Kyllönen, som nådde finalen i fredagens sprint, 1:31,3 efter Björgen. Björgen har 17,4 sekunder till tvåan i sammandraget Vibeke Skofterud och 20,1 sekunder till trean Charlotte Kalla.

Lari Lehtonen som var 25:e i går och därmed bästa finländare på herrarnas 10 km fri stil startar som 28:e man på herrarnas 15 km klassiska jaktstart, 1:25,0 efter ledande Petter Northug. Northug har 12 sekunder ner till tvåan Dario Cologna och 42 sekunder till trean Alexander Legkov.

– Jag började lite för hårt, för skidorna löpte så sjukt bra och publiken hejade på mig, säger Lehtonen om lördagen.
– Men jag knep världscuppoäng och då kan jag vara nöjd för det innebär att jag gått framåt sedan förra säsongen. Når jag till en placering som ger världscuppoäng också i dag är det bra.

Anssi Pentsinen som nådde final i fredagens sprint var i går 78:e, 2:06,2 bakom Northug. I dag startar han från 33:e plats, 1:30,0 bakom Northug.

Också de andra finländarna hade blygsamma placeringar. Sami Jauhojärvi var i går 53:e, 1:40,0 efter Northug. Jauhojärvi startar i dag från 48:e plats, 1,48,5 efter täten.

- En gång i Rybinsk låg vi med Teemu Kattilakoski 3 minuter efter täten redan vid 15 km på 30 km och övervägde att avbryta, men beslöt att fortsätta. Vad vet man om det trillar gubbar framför en, säger Jauhojärvi som den tunga säsongstarten till trots försöker vara optimist.

- Formen kan förändras till det bättre på ett par dagar.

Damernas jaktstart börjar kl 12. Herrarna startar 13.30.