Marit Björgen. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Full pott för Norge

De norska damerna tog en trippelseger i världscupen i Ruka. Aino-Kaisa Saarinen gjorde den fjärde bästa tiden under dagens jaktstart.

Marit Björgen behöll som väntat ledningen i jaktstarten i Ruka och tog sin fjärde inviduella världscupseger av fyra möjliga i år. Therese Johaug och Vibeke Skofterud säkrade Norges trippelseger.

Det stod snart klart att Sveriges Charlotte Kalla  som startade som tredje inte klarar av att hålla Vibeke Skofteruds fart och under det andra 2,5 km långa varvet tappade hon känningen till norskan. Snart kom också Therese Johaug, som var snabbast på den tuffa banan i dag, ikapp Kalla.

Det blev en norsk trippelseger på jaktstarten och därmed minitouren i Ruka. Marit Björgen höll som väntat undan på den 10 km långa jaktstarten som skidades med klassisk stil och kunde fira en klar seger. Johaug brädade Skofterud på upploppet.

- Jag gick hårt ut för jag visste att Vibeke är bara 18 sekunder bakom mig och hade vid halva vägen en 30 sekunders ledning. Då visste jag att jag kan vinna, säger Björgen.

Aino-Kaisa Saarinen gjorde ett gediget lopp och noterades för den fjärde bästa tiden. Saarinen som hade maginfluensa tidigare i veckan hämtade upp sig till sjunde plats.

- Det var en maximal prestation sett till utgångsläget, säger Saarinen.

- Jag ser med tillit på fortsättningen.