Antti Siltala ledde Finland till turneringsseger. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

OS-drömmen lever för volleyherrar

Finlands herrar gick obesegrade genom förkvalsturneringen i Osijek och är klara för det egentliga OS-kvalet.

 

Finland–Slovenien 3–1 (15–25, 25–23, 25–22, 25–20)
 
– Att vinna turneringen var vårt mål. Vi skötte det ganska stiligt, en match i taget, säger passaren Mikko Esko.
 
Även det egentliga OS-kvalet avgörs i turneringsform, för Finlands del i bulgariska Varna i maj. Åtta lag deltar i den turneringen och bara ett kvalar in till sommarens olympiska spel i London.
 
Klara segrar
 
Finland förlorade inte en enda match i förkvalet. Setförlusten i början av finalen mot Slovenien var bara den andra på fyra matcher.
 
– Det kunde egentligen inte ha gått speciellt mycket bättre. Det blev egentligen inga svackor alls. Vi spelade bra hela tiden, säger Esko.
 
I Bulgarien kommer motståndet att vara snäppet vassare än nu. Värdlandet får sällskap av tre gruppvinnare från förkvalet och de europeiska deltagarlag i världscupen (Serbien, Ryssland, Polen och Italien) som inte kvalar in till OS därifrån. Om något eller några av lagen blir OS-klara ersätts de av grupptvåor från förkvalet.
 
– En OS-plats är kanske inte helt sannolik, men fullt möjlig, säger Esko.
 
I finalen i Osijek hade Finland nytta av sin breda trupp. Eemi Tervaportti, Olli-Pekka Ojansivu och Jukka Lehtonen byttes in i viktiga roller i andra set. I slutet av matchen kom Mikko Oivanen in igen efter en tveksam inledning och bidrog starkt till det anfallsspel som avgjorde matchen. 
 
Gasparini i form
 
I första set var en spelare i särklass – smasharen Mitja Gasparini. Han dominerade både med fina servar (fyra ess) och superba avslutningar på anfallen. Finlands tränare Daniel Castellani reagerade genom att byta in Jukka Lehtonen i stället för Konstantin Shumov i mittblocket.
 
Matchen vände då Slovenien tappade greppet i 17–13-ledning i andra set. Antti Siltala servade upp Finland i en 20–17-ledning och därefter var det ingen tvekam om vilket lag som tar hem matchen.