Antti Pentsinen tog sig ända till A-final i världscupsprinten. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Pentsinen lyfter skrot och skidar fortare

En ny tränare och ett nytt träningsupplägg ligger bakom säsongens största blåvita skräll hittills: Anssi Pentsinen.

Åskådarna gnuggar sig i ögonen när Anssi Pentsinens tid dyker upp på resultattavlan. 2.42,9 och rätt upp i täten. Och då har toppnamn som Marcus Hellner, Petter Northug och Jesper Modin redan kört sitt försöksheat. Pent­sinen vem?

Det har visserligen snackats om att Pentsinen är i form. Men snabbast av alla i världscupsprinten? Över 3 sekunder snabbare än nästbästa Jesper Modin?

Samma fart fortsätter i kvartsfinalerna där Pentsinen är snabbast i sitt heat och semifinalerna där svensken Teodor Peterson är en skidpjäxa före i mål. I finalen går det för fort och Pentsinen säckar ihop, men det är en strålande Pentsinen som möter pressen efter tävlingen som vanns av Petersen.

– Äh, jag stelnade bara där på upploppet. Jag gav mig in i finalen för att kämpa om me­daljer, men det gick inte.

Fram till fredagen var Pentsinens bästa placering i världscupsammanhang en artonde plats i Ruka för ett år sedan. Nu: sjätte.

– Så lite har jag allt gått framåt, säger 25-åringen.

– Jag tyckte att sommarträningen gick bra, men att jag skulle lyckas så här bra trodde jag inte. Jag hade som utgångsläge att nå semifinal.

Finlands chefstränare Magnar Dalen tog överraskande ut Pentsinen till landslaget i Oslo-VM, men det gick inget vidare. 32:a i sprinten, tack och adjö. Men:

– VM gav självförtroende och tillit till att jag kan klara mig som proffs.

Inför den här säsongen tog Niclas Grön, landslagets sprinttränare, över som personlig tränare för Pentsinen och lade om träningen. Det blev bland annat mera styrketräning, som kommer till pass i sprintåkning.

– Jag har alltid tränat en hel del styrka, men nu blev styrketräningen mera planenlig.

För den som är intresserad: Pentsinens rekord i bänkpress är 105 kg. Hyfsat, med tanke på att skidlöpning trots allt är en uthållighetsidrott.

Den andra blåvita överraskningen när skidsäsongens förs­ta världscupsprint avgjordes i Ruka var Anne Kyllönen, som slutade femte i finalen. Före fredagen var 24-åringens bästa placering i världscupen trettonde i sprinten i Ruka 2010.

– Lite grämer det mig ändå, säger hon.

– Men jag hoppas det här är ett tillräckligt formbesked för att jag ska bli uttagen till världscupen i fortsättningen också.

Kyllönen slutade ändå som klart bästa finländare. Aino-Kaisa Saarinen var magsjuk tidigare i veckan och hade ingen chans att ta sig vidare från en kvartsfinal med motståndare som Marit Björgen, Kikkan Randall och Justyna Kowalczyk, då bara de två bästa gick vidare utan tidsjämförelse.

– Jag var ganska tom i musklerna. Det kändes i uppförsbackarna att jag inte får i den där extra växeln. Det var inte så att jag drog på mig mjölksyra eller blev andfådd, jag var bara matt, säger Saarinen.

– Men jag tror jag mår bättre redan på lördag när jag hunnit fylla energiförråden.

Matias Strandvall blev utslagen i kvartsfinalen och slutade på 21:a plats. Strandvall dia­gnostiserades med mykoplasma i oktober och är bara på väg mot sin toppform.

– Det blev att ta det lugnt, stavgång och lite styrketräning i tre veckor. Det här var min första sprintträning sedan oktober, medan de andra förmodligen kört stenhårt i en månads tid redan. Jag saknar den råa styrka som behövs.

– Men nu har jag inga problem med hälsan längre – bara dålig kondition.

Maria Grundvall blev utslagen i försöksheaten. En besvikelse för Grundvall, som varit småförkyld de senaste dagarna.

– Ingen feber eller så, men lite ont i halsen och täppt. Det grämer, i en sådan här tävling borde man vara i sitt bästa skick, säger Grundvall men tillägger att hon ändå ställer upp på lördag.

Då skidar damerna 5 km fritt medan herrarna skidar 10 km fritt.På söndag avgörs Ruka-minitourens seger i en jaktstart på 10 km respektive 15 km klassiskt.