Marit Björgen var som vanligt etta också i Ruka. Foto: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Först Björgen – sedan resten

Marit Björgen är oslagbar just nu. – Nej, det är hon inte, kontrar Sveriges Charlotte Kalla – som sett sig slagen av norskan i höstens båda världscup­tävlingar.

Det här har vi sett förut. Tusen gånger, känns det som. Marit Björgen ser inte ens ut att ta ut sig och hinner jubla över segern innan hon glider över mållinjen med konkurrenterna långt bakom sig. Lätt som en plätt.

– Nja, jag är lite överraskad själv. Jag var ganska osäker på min sprintform, säger Marit Björgen efter världscupseger nummer 48 i Ruka.

Men på lördag smäller det. På tio kilometer i fri stil hinner konkurrenterna sannolikt inte ens se röken av Björgen, som förra helgen i Sjusjøen passerade Björn Dählie som tidernas främsta världscupåkare.

– Ja, vi får se hur det går. Jag vet att jag är i bra form just nu.

Tänker du lämna något alls åt konkurrenterna den här säsongen?

– Hehe, jag gör bara mitt bästa. Sedan är det upp till de andra tjejerna att vara bättre.

Gårdagens sprinttvåa, Charlotte Kalla, förlorade med 27 sekunder till Björgen förra helgen och blev klart distanserad också i går. Trots det är hon inte alls uppgiven.

– Marit är i toppform just nu, men det är svårt att bevara toppformen hela säsongen, säger Kalla, som har erfarenhet, bland annat från Vancouver-OS 2010, av att besegra skiddrottningen.

Du tror inte hon är oslagbar?

– Nej, det går att vinna över henne, säger Kalla.

– Jag har en bit kvar till min toppform. Jag känner inte att benen är så där sprättiga som de är när jag är som bäst.

När blir det?

– Tour de Ski. Det har jag bestämt.

Det kan bli en hård kamp, för under en säsong utan stora mästerskap har Björgen också satt upp Tour de Ski som sin största målsättning. Björgen har lärt sig från tidigare, bittra erfarenheter hur hon ska lägga upp träningen för att hålla formen säsongen ut.

Många var beredda att betrakta Björgen som en föredetting efter VM i Liberec 2009. Björgen, skiddrottning i Oberstdorf-VM 2005 hade haft ett par svagare säsonger och trots ett annorlunda träningsupplägg blev Liberec en grym besvikelse för norskan.

Då beslöt hon tillsammans med sin nya tränare Egil Kristiansen att lägga om träningen helt och hållet. Mindre högintensiv fartträning och mer styrketräning (kolla hennes axelbredd för bevis), teknik och grundträning. Dessutom jobbade hon med den mentala biten.

– Från att ha varit den som tränade hårdast av alla gick jag till att vara den som tränade minst hårt, beskriver hon själv.

Det fungerade över förväntan. Hon dominerade stort i Vancouver-OS 2010 och hon var helt suverän i Oslo-VM i våras.

Den här säsongen ser hon ut att fortsätta i samma stil.

– Sommarträningen följde samma mönster som förra säsongen. Jag har kört med samma träningsupplägg i två år och det fungerar bra, säger Björgen.

Som barn sysslade Björgen också med fotboll, handboll och distanslöpning. Hon växte upp på en bondgård i Rognes söder om Trondheim och ser det som en förklaring till sin framgångsrika idrottskarriär att hon tvingades hjälpa sina föräldrar med jordbruket.

Det blev inte en likadan norsk dominans i Rukasprinten som i Sjusjøen förra helgen, men Vibeke Skofterud spurtade till tredje plats före amerikanskan Kikkan Randall. Björgen hann redan för norska medier uttrycka bekymmer över att det mediala intresset för längdskidor kan minska om norskorna tar hem alla tätplaceringar.

– Men vi kan ju inte heller börja trappa ned på träningen för att de andra ska komma ikapp, var Björgens åsikt.