Matti Heikkinen skadade sig oturligt i ögonvrån och missar helgens världscuptävlingar. Foto: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tung start för finländarna i Ruka

Världscupen i Ruka kunde knappast ha börjat sämre för finländarna – Matti Heikkinen slog huvudet och Aino-Kaisa Saarinen spydde halva natten.

Kamerablixtarna flashar och journalisterna tränger sig fram när de får syn på Matti Heikkinen på presscentret i Ruka.

Heikkinen: i mediernas blickfång, av helt fel orsaker.

– Äh, vi hade tagit lagfotot och när vi skulle gå där- ifrån var vi plötsligt omgivna av stängsel. Det tycktes inte gå att komma runt det, så jag tänkte jag hoppar över.

– Men jag slant och slog huvudet i ett reklamplakat.

Heikkinen fick ett djupt jack i ögonvrån och läkaren avrådde honom från att tävla i Ruka. Det finns en risk att såret blir inflammerat om han svettas.

– Niklas Colliander fick ett sår i foten i höstas som blev inflammerat och som fått skötas om nästan till denna dag, så det är onödigt att upprepa samma misstag som andra gjort.

Med Heikkinen ur spel skulle Aino-Kaisa Saarinen rimligtvis höra till Finlands kvarvarande trumfkort när världscupsprinterna avgörs i klassisk stil på fredag. Men:

– Tyckte att maten inte riktigt smakade i går (onsdags) och i natt spydde jag sedan några gånger, säger Saarinen.

– Men nu känns det bättre och jag har till och med kunnat äta i dag. Päron har jag av någon anledning haft aptit för. Tror nog jag startar i sprinten.

Förutsättningarna är ändå inte de bästa, för Saarinen hann inte göra någon förberedande fartträning ipå torsdagen. I stället hoppas hon att cylindrarna går i gång i försöksheaten och semifinalerna och siktar på att vara i form för lördagens och söndagens jaktstart.

En av de blåvita som däremot ser fram mot veckoslutets tävlingar med lite större optimism är Riitta-Liisa Roponen, som i somras bytte skidsponsor från Atomic till Fischer. Roponen var i sitt livs form förra säsongen, men glädjen förbyttes i bitter besvikelse när skidorna inte fungerade alls i VM-Oslo.

– Förra helgen var skidorna jättebra, så jag hade förväntat mig lite bättre. Det tar ändå lite tid att hitta de bästa skidorna, för jag har inte ens hunnit pröva hela bunten ännu.

Helgens tävlingar, sprint i klassisk stil, 5 km fritt och 10 km klassisk pursuit gynnar inte fristilsspecialisten Roponen. I stället har hon siktet inställt på Tour de Ski, Otepää och skatetävlingen i Rybinsk.

– Jag var riktigt deprimerad efter VM, men lyckligtvis var det mitt i vintern och jag kunde ge mig ut på skidor igen. När det var dags att inleda träningen inför den här säsongen saknade jag inte motivation och väntade på att få ge mig ut på träningsrunda igen.

För två år sedan var Roponen sjätte i Vancouver-OS på 10 km fritt. Hon förlorade med 25 sekunder till segraren Charlotte Kalla och 10 sekunder till ”omöjliga” Marit Björgen.

– Marit har varit jättetuff de senaste åren. Men jag är inte långt bakom om allt klaffar en dag, säger Roponen, 33.

Andra intressanta namn bland finländarna som tävlar på fredag är Mona-Lisa Malvalehto, som gör comeback efter att ha fött en dotter.

Krista Lähteenmäki var snabbast av de finländska damerna i världscuptävlingen förra helgen.

Sami Jauhojärvi säger att sprintbanan i Ruka är den bästa i världen och jaktstarten, 10+15 km för herrarna, borde passa honom. Det snackas också om att Antti Pentsinen är i bra sprintform.