Bluesglädje. Bluesanhängarna firade resultatet 4–1 över Jokerit. Foto: Lehtikuva/STR/Seppo Samuli

Kapten Kähkönen steg fram

Så sent som i torsdags lyste hugade målskyttar i Blues med sin frånvaro, precis som under hela höstsäsongen. Lagkaptenen Toni Kähkönen har ett förslag på vem som ska stå för avsluten: han själv.

Fyra raka segrar för Blues och fem segrar i bagaget för Jokerit. I den sista matchen innan landslagspausen var det klart att den enas svit måste ta slut. Och sist och slutligen var det ingen fråga om vem som skulle inleda pausen med full pott.
– Hoppas att pausen inte sätter punkt för vår segersvit. Men uppehållet kommer lägligt, det är bra att alla får chansen att hämta andan, säger Toni Kähkönen.

Kähkönen var själv en av de tongivande spelarna när Blues besegrade lokalrivalen Jokerit med 4–1 och förlängde sin segersvit till fem matcher. Det ena av sina två mål för kvällen gjorde Kähkönen i boxplay då han stod öga mot öga med Frans Tuohimaa och besegrade Jokeritmålvakten i duellen. Men då hade han också fått öva på finten eftersom han minuten tidigare hade chansen i en exakt likadan situation men då drog det kortare strået.– Jag kanske är något av en specialist på att göra mål i boxplay. Det gäller att läsa motståndarnas back och att sedan blixtsnabbt ta chansen då den ges, säger Kähkönen.

När Blues nu inleder sitt korta höstlov är det ett glatt men vingklippt gäng som får tid att träna tillsammans. Närmare bestämt 12 spelare. Resten ägnar sig antingen åt landslaget eller åt att komma igen från skador.
Skadeläget är dessutom långt ifrån det enda orosmolnet ovanför Baronaarenan. Att mitt under säsongen få höra att ägaren Jussi Salonoja vill sälja laget eftersom hockeylaget inte är lönsamt har bara svetsat samman truppen.
– Vi diskuterade situationen inom laget och efter det var saken avhandlad. Vi kan inte påverka vad som besluts på kontoret. Kanske det egentligen har gjort oss till ett ännu tajtare gäng, säger Kähkönen.

 

Andra tongångar

 

I Jokeritlägret var minerna dystra, inte minst med tanke på uppladdningen inför derbyt. Eller rättare sagt med tanke på bristen på den.
– I tredje perioden märkte man att det fortfarande fanns mycket energi i laget. Att vi inte använde den redan från start var ett misslyckande. Det innebär att vi har mycket att göra på det mentala planet för på våren går det inte för sig att spela bara tjugo minuter av sextio, säger Jokerits assisterande tränare Tomi Lämsä.

Om Lämsä ska nämna någonting han var särskilt nöjd med då Jokerit gick bet för första gången på sex matcher är det Ilari Filppulas kedja.
– Det finns tecken som tyder på att han håller på att vakna. Hans kedja var vår klart bästa i dag, kommenterar han trion Filppula, Nichlas Hardt och Teemu Pulkkinen.
När det gäller effektiviteten hade trion iändå nte sin bästa dag och talar vi om precision framför motståndarnas mål hade paradkedjan mycket att lära sig av Blues. Och av Toni Kähkönen.