Jämn kamp. Jani Hakanpääs Blues drog till slut det längre strået mot Kärpät och Joonas Komulainen, men först efter straffläggning. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Blues smyger sakta mot täten

Tack vare jämna insatser och ett stabilt försvar klättrar Blues mot tabelltäten, men frågan kvarstår. Vem ska göra Esbolagets mål?

BLUES-KÄRPÄT 3-2 efter straffar (0-0, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)


Målsnålt, ettriga dueller och Ville Lajunen som främsta målskytt. Mötet med Kärpät i grundseriens nittonde omgång beskriver Blues höstsäsong perfekt.

Innan gårdagen hade Blues gjort bara 38 mål på 18 matcher. Att bara seriens två sämsta lag, Ilves och HPK, stått för färre fullträffar bekräftar vilket Esbolagets största problem är, nämligen målskyttet.

Att det dessutom är backen Lajunen som bär guldhjälmen och också gjorde gårdagens öppningsmål skvallrar om precis samma sak.

– Det är ju tradition i Blues, att det är en back som är poängbäst, säger Lajunen och sträcker på sig vid tanken på fjolåret då han knackade in poäng i samma takt som nu.

Att enbart Lajunens insatser inte är tillräckligt blev tydligt inte minst i den tredje perioden mot Kärpät. Då ledde Blues med 2–1 men hade stora problem med att komma till skott. Följden blev att Kimmo Koskenkorva i stället gjorde sitt andra mål för kvällen, trots att hela Blues parkerade framför Petri Koivistos mål.

– Hemligheten till vår segersvit är att också anfallarna sliter framför det egna målet, säger Lajunen.

Lajunen gjorde sitt öppningsmål i powerplay och gör ingen hemlighet av att det är spel i numerärt överläge som ligger bakom saldot 2+9.

– Jag får axla ett stort ansvar, säger 23-åringen.

Efter en mållös förlängning där Kärpät var närmare tre poäng kunde Blues inte annat än vara nöjt över att få en ny chans i straffläggningen. Den avgjordes i hemmalagets favör då Joakim Eriksson lyckades medan tvåmålskytten Koskenkorva gick bet.

– Man märker att till exempel Tommi Huhtala börjar komma i gång, försvarar Lajunen sina lagkamrater i anfallet.

Tack vare poängen mot Kärpät smyger sig Blues högre upp i tabellen.

Med tanke på att ligatäten gjort över tjugo mål mera än Blues men att Esbolaget ändå lade vantarna på femteplatsen är det lätt att föreställa sig en övertygande segersvit om också målformen börjar sitta.

– Våra anfallare kommer alldeles säkert i gång mot slutet av säsongen, säger Blues bästa poängplockare, och hoppas att någon av anfallarna illa kvickt ska göra anspråk på guldhjälmen.