Landslagsledningen med Jukka Jalonen, Jari Kurri och Timo Jutila litar på bekanta ansikten i Karjalaturneringen nästa vecka. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

15 guldhjältar inbjudna till återförening

I ett skyltfönster visar man upp det bästa man har. När Finland nästa vecka är värd för Karjalaturneringen finns hela 15 av vårens världsmästare med i truppen. Med Mikael Granlund i spetsen.

LANDSLAGET Här handlar det inte om vila spelare, spara på krutet eller testa nya namn. Inför hemmapublik och sponsorer vill lejonen visa upp sig från sin allra bästa sida i vad som är landslagshockeyns största skyltfönster innan VM startar i maj.

Och vad som lockar allra flest åskådare är klart. Världsmästare.
– Jag försökte bygga laget med vårens VM-guld som grund och betona kontinuiteten. Utgångspunkten var att världsmästarna är med, om de bara är friska och i något så när bra form, förklarar tränaren Jukka Jalonen.

Av utespelarna i guldtruppen som håller till i Europa är Anssi Salmela och Janne Lahti skadade medan Niko Kapanen är sliten. Resten är uttagna, vilket betyder att inte mindre än 15 VM-hjältar återförenas i Helsingfors nästa vecka.
– De vet vad som krävs för att vinna. De minns både goda och sämre stunder. Vi vill ha en bra start på säsongen och dessutom är det en hemmaturnering. Hemma försöker vi alltid ta ut det bästa laget, säger Jalonen.

Under tränarens eget inlägg på presskonferensen var det bara en spelare han valde att kommentera skilt. I truppen som innehåller tio spelare från FM-ligan, tio från KHL och två från svenska Elitserien ville Jalonen förklara varför en back från Schweiz saknades.
Petteri Nummelin har haft en bra höst, men vi kom överens om att spara honom då de har ett tungt program i veckorna. I januari har han det lugnare och planen är att han ska vara med i Stockholm i februari, säger Jalonen och lämnar dörren på glänt för ännu ett hemma-VM för veteranen.

När medierna sedan fick ställa sina frågor handlade de flesta om ett annat namn. HIFK:s Mikael Granlund är med i Karjalatruppen. Det trots att U20-landslaget samtidigt spelar sin sista turnering före VM och den uttalade kutymen varit att de spelare som är aktuella för ungdomsmästerskapen under hösten besparas från A-landslagsspel.
– Granlund är helt enkelt för bra att lämnas bort, han är en så exceptionellt bra spelare att man vill ha honom med. Därför är han med oss nu och ansluter sig först sen till U20-truppen.

– Han är en nyckelspelare också i A-landslaget, en av stjärnorna. Nu kan vi få samma kedja som spelade så bra i vårens VM, med Granlund, Pesonen och Immonen, säger Jalonen och får hemmapubliken och sponsorerna att nicka belåtet.