Grönt är skönt – men inte i Levi

Om bara en vecka ska slalomåkarna inleda säsongen i Levi. Men pisten där Tanja Poutiainen tog sin första världscupsseger lyser fortfarande gräsgrön medan köldgrader och snö inte finns på meteorologernas väderkartor.

– Om du frågar om det kommer att gå att få snön att ligga kvar på marken i Levi är svaret nekande, säger Henri Nyman på meteorologiska institutet.
Lördagen den 12.11 klockan 11 är det meningen att damernas slalomelit med Tanja Poutiainen i spetsen ska kasta sig ut för pisten Levi Black och inleda säsongen. Men för att det ska vara möjligt krävs det snö och för att snön ska hållas kvar på marken krävs det minusgrader. Några sådana vågar meteorologerna inte utlova.
– Den enda kyligare natten blir den mellan torsdag och fredag. Annars är temperaturen i Kittilä omkring 4 grader på plussidan och det regnar en hel del, säger Nyman.


Beslut på torsdag


I Levi blickar arrangörerna över gröna pister som många höstar varit i skick för säsongsöppning redan i mitten av oktober. Tävlingsledaren Mikko Saarinen hoppas in i det sista på att vädergudarna ska stå på utförsåkarnas sida. Det slutgiltiga beslutet om tävlingen arrangeras eller inhiberas kommer att fattas i morgon.
– Då kommer vi tillsammans med det internationella skidförbundet FIS att göra en bedömning där också väderleksrapporterna spelar in. Det tar tre till fyra dagar att spruta ut snön och sedan behöver pisten finslipas för tävlingen, säger Saarinen.
Saarinen hoppas på att världscupen för damer och herrar ska kunna genomföras men medger att läget ser mörkt ut. Om tävlingen inte blir av handlar det om stora förluster för regionen.
– Vi hoppas på det bästa. Levi går annars miste om inkomster på några miljoner euro i form av restauranger, hotell och annan service, säger Saarinen.
Förra gången slalomtävlingen i Levi inhiberades på grund av snöbrist var år 2007. Sedan dess har risken varit överhängande flera gånger och man frågar sig om tidpunkten för tävlingen är illa vald.
– Tidpunkten har uttryckligen varit ett önskemål från FIS sida eftersom det annars blir en så lång paus mellan starten i Sölden och att världscupen fortsätter i Nordamerika. På så sätt är tidtabellen väl genomtänkt.
Kommer man i fortsättningen att lobba för att senarelägga tävlingen i Levi?
– Optimalt skulle vara att tävla i Finland i november men ett par veckor senare än nu. En sådan diskussion kommer säkert att föras i något skede, säger Saarinen.