HIFK föll hemma mot KalPa

Efter segern mot Jokerit fanns det de som trodde att det vänt för HIFK. I går visade laget att så inte var fallet då laget var tillbaka i vardagen med en hemmaförlust mot KalPa

HIFK-KalPa 1-4 (0-1,1-1,0-2)

HIFK har inte ännu klarat av att få sitt spel att fungera en hel match den här säsongen då laget fått ordentligt motstånd. I går fungerade spelet i princip, men då spelarna inte klarade av att göra mål trots otaliga superba lägen blev det ännu en förlust för de regerande mästarna.
Petri Matikainen kan inte länge till gömma sig bakom det faktum att han är ny i laget och att det tar tid att köra in en ny spelstil. I Lahtis är situationen den samma – ny tränare och nya spelare – men Pelicans toppar tabellen medan HIFK ligger på den sämre halvan.
Krutet blött
HIFK:s spel såg stundtals betydligt bättre ut än tidigare under säsongen. I den första perioden skapade laget målchanser på löpande band. Men den här gången var det målskyttet som vållade enorma problem.
Ville Peltonen, Janne Pesonen, Petteri Wirtanen, Teemu Tallberg, Toni Söderholm, Turo Järvinen, Eero Somervuori och Kristian Tuohilampi hade alla målchanser under matchens första 20 minuter. Men varje gång stod Ari Ahonen i KalPa-målet för starka räddningar eller så saknade skotten klass.
Dåliga i närkamper
Dessutom var lagets spelare inte alls tillräckligt hungriga framför motståndarmålet för att vara först på returerna. Därför var det egentligen inte överraskande att det var ett par förlorade närkamper i den egna zonen som ledde till att gästande KalPa kunde ta ledningen efter drygt halva perioden.
Järvinen och Mikko Jokela förlorade var sin kamp med KalPa-spelarna efter en förlorad tekning och Ossi Saarinen kunde ostört slå in 0–1 från närhåll. Många fler målchanser än det hade KalPa inte under den första perioden där laget bara sköt fyra gånger men då HIFK sumpade sina chanser utnyttjade gästerna lägena till hundra procent.
Tuohilampi skänkte mål
Kristian Tuohilampi visade vad man definitivt inte ska göra med pucken. Tuohilampi hade enorma problem hela matchen och såg ut som den Mestisspelare han var förra säsongen.
I början av andra perioden serverade han KalPas Tuomas Kiiskinen med en perfekt passning vid Juuso Riksmans mål. KalPaspelaren gjorde inget misstag utan satte 0–2. De individuella misstagen har präglat HIFK:s spel hela hösten och Tuohilampis usla passning var bara en i raden i ishallen den här säsongen.
Stark fjärdekedja
Wirtanen tände hoppet för hemmalaget då han kom ensam med Ahonen efter en snygg passning av Peltonen. Wirtanen blev neddragen bakifrån och satte själv straffen mellan benen på en helt förstelnad Ahonen i KalPamålet.
Målet tände hemmalaget och speciellt fjärdekedjan med Turo Järvinen, Siim Liivik och Teemu Tallberg var på strålande spelhumör. De slet, tacklade och skapade en hel del chanser framåt.
Markus Granlund hade ett enormt läge att kvittera i slutet av andra perioden men hans skott gick rakt på Ahonens benskydd trots att halva målet var öppet.
Dålig tredje period
I den tredje perioden då HIFK skulle sätta i en extra växel gick det som så många gånger tidigare den här säsongen. I stället för att höja sig en nivå sänkte laget sin nivå. Laget har haft stora problem i tredje perioden hela säsongen och inte heller den här gången lyckades laget komma ikapp sin motståndare.
KalPa punkterade matchen på ett sätt som beskriver HIFK:s spel den här säsongen. Kousa och Kankaanperä hade all tid i världen att öppna spelet, i stället skänkte de pucken åt Sakari Salminen som sköt 1–3 med knappt tre minuter kvar att spela.