Foto: EPA/ANTONIO BAT

Usain Bolt vill tysta kritikerna

Usain Bolt vill lägga tjuvstarten i VM bakom sig och en gång för alla visa att han är världens snabbaste man.

Den jamaikanska superstjärnan Usain Bolt har en hel del att springa för då han sänker sig i startblocken i Bryssel.

Världsrekordhållaren blev VM:s största samtalsämne då han tog en tjuvstart i 100 meters-finalen. Han har ”bara” den sjätte snabbaste tiden i världen den här säsongen med sitt årsbästa på 9,85. I morgon siktar han på att sätta punkt för alla spekulationer om att han inte längre är snabbast i världen. Siktet är inställt på landsmannen Asafa Powells världsårsbästa 9,78.

Trots en horribel start – som säkert delvis berodde på vad som hände i VM – löpte Bolt i mål på 9,85 i Zagreb i tisdags, bara 0,07 sekunder långsammare än Powells årsbästa.

Världsrekordmannen Bolt får löpa på en av sina favoritbanor då tävlingen avgörs på Kung Boudewijn-stadion. På samma stadion löpte Bolt 100 meter på fantastiska 9,77 i motvind.

– Det borde bli en bra tävling. Jag tror att jag kan löpa mycket snabbt på den här banan. Det är jag ganska säker på, sade Bolt ett par timmar efter att han landat i Bryssel.

I VM tystade Bolt ett helt stadion då han helt oväntat var allt för snabb i starten och landsmannen Yohann Blake kunde ta hem världsmästartiteln. Efter det har han inte tjuvstartat på nytt men nog sett trög ut i starten.

– Det är svårt att helt glömma vad som hände eftersom det är rätt nyligen jag tjuvade i VM. Men det är något jag måste leva med, säger Bolt.
Något som inte ser ut att vara helt enkelt för honom. I Zagreb fick han en usel start och låg efter veteranen Kim Collins efter halva loppet innan han fick upp farten och kunde ta hem segern tack vare sina långa och starka steg.

– Jag såg inte alls bra ut, det är jag medveten om. Jag var sist i starten då jag förlorade fokus för en stund, berättar Bolt.

Tävlingen i Bryssel är Bolt sista chans att få revansch för vad som hände i Daegu. Efter morgondagens tävling tar jamaikanen en paus på en månad för att inleda uppladdningen inför OS i London nästa sommar.
– Jag kommer att vara bättre nästa säsong. Det kommer att gå bra då, säger han.

Inte helt oväntat kommer hans start att vara i fokus i morgon kväll. Med sina 193 centimeter kommer Bolt aldrig att bli bäst i starten, men han vet att det finns möjlighet att bli bättre.

– Det är klart man alltid kan bli bättre. De första trettio, fyrtio metrarna. Det handlar om att bli starkare, löpa rakt och inte titta åt sidan, säger han.
I Bryssel ställs han mot landsmannen Nesta Carter och amerikanen Justin Gatlin.