Samantha Stosur med segerbucklan. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Emmanuel Dunand.

Jätteskräll i US Open - Stosur mästare

Den australiensiska tennisspelaren Samantha Stosur tog sitt livs seger i grand slam-finalen i New York då hon besegrade hemmafavoriten Serena Williams i två raka set. För Stosur var titeln karriärens första på grand slam-nivå.

Ingen trodde att Samantha Stosur kunde vinna. Särskilt inte när hon ställdes mot Serena Williams i finalen av US Open. Vinsten med setsiffrorna 6–2, 6–3 var ett av de mest överraskande finalresultaten på länge i grand slam-sammanhang.

– Jag var verkligen nederlagstippad. Jag är fortfarande mållös, sade Stosur på presskonferensen.

De flesta skulle minnas söndagens final för skrällresultatet, om det inte varit för Serena Williams uppträdande.

Historien upprepade sig åter igen för amerikanskan och det var lika illa den här gången som för två år sedan.Då skämde amerikanskan ut sig när hon skällde ut en linjedomare som dömt henne för fotfel, vilket gjorde att hon förlorade semifinalen mot Kim Clijsters.

I andra setet i årets final ropade Serena Williams "Come on" under spelets gång, vilket gjorde att den grekiska domaren Eva Asderaki korrekt gav poängen till Stosur som därmed bröt fram till 1–0.

Williams protesterade då vilt och vid nästa sidbyte uppträdde hon än mer pinsamt.

Vägrade att tacka

– Du har ingen som helst kontroll. Du är någon som hatar och är oattraktiv på insidan, sade amerikanskan bland annat.

Efter matchen vägrade också Williams att tacka domaren liksom att på presskonferensen svara på frågor kring vad som inträffat.

– Jag minns inte ens vad jag sa. Det var så intensivt därute. Jag gissar att jag får se det på Youtube, försökte Williams klumpigt att skämta bort incidenten.

Händelsen kan dock inte ta ifrån Stosur att hon stod för en ytterst imponerande insats. För fyra år sedan drabbades hon dock av borrelios, tvingades dra sig ur en rad turneringar och föll på rankingen.

Under senare år har hon etablerat sig som den damspelare som har bästa serven, tillsammans med just Williams. Stosur har också en kraftfull forehand och tack vare dubbelspelet tidigare i karriären stor skicklighet framme vid nät.

Williams som vunnit 18 raka matcher inför finalen blev därför besegrad av någon som spelade hennes eget spel – men mycket bättre. Amerikanskan som slutförde sin semifinal mot Caroline Wozniacki sent på lördagskvällen hade inte alls samma tyngd i sin serve som normalt och förlorade första set klart.

Efter incidenten i inledningen av andra set kunde sedan Stosur hålla undan för sitt livs seger.

För Williams däremot var det ett svagt uppträdande i dubbel bemärkelse.